Dat ik deze frittata maakte was eigenlijk een opeenstapeling van toevalligheden. Een vriendin van me maakte een tijdje geleden voor onze eetclub een frittata, het was heerlijk. Ik vroeg haar hoe ze hem had gemaakt en ze vertelde dat ze 8 eieren gebruikte en een kuipje creme fraishe. Toen ik gisteren de foto van Bregje’s fritatta voorbij zag komen, besloot ik ook eens zo’n Italiaanse hartige eierkoek eens na te maken.
Ik bedacht wat ingrediënten bij elkaar en maakte mijn eigen versie. Dat is dus het leukste van een frittata het is net zoals bij een pizza, het smaakt met praktisch alles.
Ideaal dus! Een dingetje; Gebruik voor je fritatta altijd 8 eieren. En bak deze voor 15 minuten gaar voor ongeveer 15 minuten. Meng je net zoals wat ik een potje crème fraise met de eieren, verdubbeld de baktijd naar 30 minuten.
Ingrediënten:
- ½ grote zoete aardappel (bataat)
- 1 ui, gepeld
- 1 teen knoflook, gepeld
- 300 gram verse spinazie
- 150 gram pure geitenkaas
- 125 gram crème fraiche
- Handje verse Italiaanse kruiden uit de tuin
- 8 eieren
- Olijfolie om de ovenschaal in de vetten, en om de spinazie in te bakken
Hoe maak je deze fritatta
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de zoete aardappel, halveer deze en snijd deze in grote grove stukken.
- Blancheer de zoete aardappel beetgaar, giet het af, en stoom de aardappel droog.
- Pel de ui, voeg een scheutje olijfolie in de pan en fruit de ui.
- Voeg de gewassen spinazie toe en laat deze krimpen.
- Besmeer met olijfolie de ovenschaal in.
- Doe de zoete aardappel in de ovenschaal, evenals de spinazie.
- Snijd de geitenkaas in kleine plakjes en doe deze ook in de ovenschaal.
- Was en hak de Italiaanse kruiden.
- Strooi deze uit over de ovenschaal
- Pak een litermaat, breek de eieren en roer deze goed los.
- Breng het eiermengsel op smaak met peper en zout
- Voeg het bekertje crème fraishe toe aan het eiermengsel en roer totdat zoveel mogelijk klontjes zijn opgelost. Houd je toch klontjes is dit geen probleem, je zult het niets van proeven.
- Giet het mengsel in de ovenschaal.
- Zet het in de oven en bak deze gaar tussen de 20-30 minuten.
Deze fritatta is helemaal lekker met een frisse zomerse salade met botersla!
Smakelijk, Gertrude
Geef een reactie