Vroeger hadden we bij ons thuis een speciaal theeservies, dat de hele week stond te wachten totdat het weer zondag was. Daarnaast had ik speciale zondagse schoenen, waarmee ik niet mocht voetballen.
Mijn ouders maakte de zondag speciaal, en ik kijk daar met warme gevoelens op terug. Het is mooi om een dag in de week te hebben waar je mag stilstaan, om te leren van wat is geweest en het in te zetten in wat voor je ligt.
Soms bakte mijn moeder op zaterdagavond appelflappen voor zondag bij de koffie na de kerk, een eenvoudige koek waar toch een feestelijk randje omheen zit. Laatst bakte ik deze appelflappen, en de smaak van deze zondagskoeken deed me deze waarde herinnering hier delen.
Ingrediënten
- Pakje (Koopmans) bladerdeeg
- 3 grote goudrenetten
- 75 gram rozijnen
- 100 gram gemengde noten (walnoten, amandelen, hazelnoten)
- Snufje suiker
- Snufje kaneel
- 1 ei
- 1 tl Citroensap
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Verwijder het dunne folie van het bladerdeeg, en laat het voor zo’n 10 minuten, in losse plakjes van elkaar ontdooien.
- Laat de rozijnen wellen in ruim lauw water.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes. Sprenkel de appel lichtjes in met wat citroensap.
- Rooster de noten voor zo’n 8 minuten op 175 graden.
- Verwarm de oven naar 200 graden.
- Hak de nootjes in kleine stukjes, al deze enigszins zijn afgekoeld.
- Meng de appel, met de rozijnen en noten en breng dit op smaak met de suiker en kaneel.
- Roer het ei los.
- Breng het appelmengsel aan in het midden van het bladerdeeg, niet te veel want de appelflap moet ook nog dicht kunnen.
- Maak je vinger nat met een beetje water en maak een van de randen lichtjes nat.
- Breng de ene punt naar de andere, en druk de randjes lichtjes aan.
- Smeer lichtjes het losgeklopte ei over de bovenkant, en sprenkel nog lichtjes wat suiker hierover.
- Bak de appelflappen voor tenminste 15 minuten goudbruin.
Smakelijk, Gertrude & Bregje
Geef een reactie