In Libië word shaskuka geserveerd als ontbijt. In Israël en Palestina is shakshuka de grootste concurrent van hummus als nationaal lievelingsgerecht. En wij kennen dit gerecht amper. Tijd om daar verandering in te brengen! Ik bakte soldaaltjes uit het gelid als extra topping, maar shakshuka is ook lekker in combinatie met linzen of gewoon een stuk Turks of Naanbrood. Een ideaal gerecht voor op een warme zomerse dag!
Dit recept komt uit Foodies april 2017
Ingrediënten
- 2 uien
- 3 rode paprika’s
- 2 gele paprika’s
- 2 el olie
- 4 pepers naar keuze
- 3 teentjes knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl gerookte paprikapoeder (verkopen ze bij de AH)
- 400 gram gepelde tomaten (blik)
- Zout en peper
- 4 eieren
- ½ bosje platte peterselie
- 4 el Griekse of Turkse yoghurt
Zo maak je de shakshuka
- Pel de uien en snijd ze in ringen. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Was de paprika’s en snijd ze in reepjes. Verhit de olie in een ruime pan en bak er de ui en paprika’s voor ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur.
- Was de pepers en snijd ze in ringen. Pel de knoflook en snijd deze in plakjes. Voeg de pepers en de knoflook toe aan het paprikamengsel en bak ca. 5 minuten. Voeg de tomatenpuree, het komijnzaad, het korianderzaad en het gerookte paprikapoeder toe en fruit nog ca. 3 minuten.
- Voeg de gepelde tomaten en 200 ml water toe en stoof het geheel nog ongeveer 10 minuten op laag vuur. Voeg eventueel nog wat water toe; de saus moet vloeibaar genoeg zijn om er kuiltjes in te kunnen maken. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
- Maak 4 kuiltjes in de saus en breek in ieder kuiltje een ei. Verwarm nog ca. 5 minuten op laag vuur tot het eiwit is gestold en de dooiers nog vloeibaar zijn. Was de peterselie, schud hem droog en hak hem grof. Strooi de peterselie over de shakshuka.
Geef een reactie