
Mr Igel is zuinig en van weggooien houdt hij ook niet. Daardoor puilt zijn koelkast en vriezer vaak uit van de restjes waar hij op een dag nog een goede bestemming voor zal vinden. En vandaag is zo’n dag! Van wat restjes opgespaarde eiwitten klopt Mr Igel mooie kransen en bestrooit ze met de mooiste kleuren musket. In gedachten krijgen de kransjes een mooie plek in de kerstboom of deelt hij ze uit… of….

Om eiwitten stijf te kloppen is het essentieel dat de materialen die in aanrakingen komen met het eiwit vetvrij zijn. Is het niet vetvrij dan word het eiwit niet stijf en gaat het teruglopen. Normaal gesproken is de schone vaat die uit de vaatwasser komt voldoende vetvrij, maar wil je er echt helemaal zeker van zijn wrijf dan de mengkom én de garde in met een halve citroen. Daarnaast is dit recept voor witte schuimkransjes, maar je kunt natuurlijk de schuimpjes ook een kleurtje geven. Dit kan je doen met bijvoorbeeld kleurstof flesjes of bijvoorbeeld het sap van een granaatappel. Kleurstof voeg je op het allerlaatst pas toe, net voordat je de schuim in de spuitzak doet.
Het is natuurlijk superleuk om de kransjes in een kerstboom te hangen, doe er dan bijvoorbeeld een gezellig lintje om. Hoe leuk deze versiering ook is, het verkort natuurlijk wel de houdbaarheid. Voor een langere bewaartijd bewaar je de kerst schuimpjes in een luchtdichte trommel.
Ingrediënten voor ongeveer 10 kransjes
- 4 eiwitten
- 125 gram poedersuiker
- 125 fijne kristalsuiker
- 10 gram maïzena
- 2 theelepels vanillepoeder (bv Jacob Hooy)
- ½ citroen (optioneel)
- Sprinkles
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 100 graden.
- Klop de eiwitten met de kristalsuiker en de poedersuiker stijf. Je weet dat de eiwitten stijf zijn wanneer je de beslagkom met het schuim omdraait en er niet uit valt. De dikte moet tandpasta dikte zijn.
- Spatel daarna de maïzena erdoorheen.
- Plaats het schuim in een spuitzak, en spuit gelijkmatige ringetjes op het bakpapier. Bestrooi de sprinkles eroverheen,
- Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de schuimpjes in 1.5 uur gaar.
- Laat de schuimpjes afkoelen.
Meer recepten van eetbare kerstboom decoraties
Kerst sterren Kerstboom kransjes kerstkoekjes
Geef een reactie