
De afgelopen paar dagen zijn Sieg en Nansi al een aantal keer bij het huisje van Mr Igel gaan kijken. Alles lijkt daar maar donker en stil of toch niet? Als de twee vrienden goed luisteren, horen ze in de verte een zacht geluid…
Voorzichtig gluren ze om het hoekje en zien dan Mr Igel opgerold in zijn warme bed liggen. “Mr Igel, Mr Igel wakker worden, het is bijna Kerst”. Maar Mr Igel slaapt gewoon verder…
Een poosje later is het keukentje van Mr Igel veranderd in een slagveld op de Noordpool. Sieg strooit met de bloem en Nansi probeert het deeg te rollen, maar met zijn lange spinnenpoten die glibberen op de boterige vloer, gaat dat best lastig!
Mr Igel woelt in zijn slaap. Hij droomt van sneeuw en kou,van grote zware deuren en borden vol dampende goulash pasta. “Hatsjie” niest Mr Igel en wil zich nog een keer omdraaien tot dat…

Ingrediënten voor 20 kerststerren
Bereidingstijd: 45 minuten (waarvan 30 minuten rusttijd)
Essentiële benodigdheden: Deegroller, sterrensteker en eventueel een appelboor
- 150 gram bloem
- 75 gram witte basterdsuiker
- Snuf zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 120 gram koude boter, in blokjes
- 1 eetlepel melk
- 1 ei, losgeklopt
- 45 gram amandelschaafsel
- 2 eetlepels rietsuiker
- Zeef de bloem in een kom. Voeg daar de basterd- en vanillesuiker en een snuf zout aan toe. Voeg de koude boter, melk en de helft van het losgeklopte ei toe. Kneed dit met koude handen tot een samenhangend deegje.
- Vorm van het deeg en bal, dek dit af en laat het voor 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Bestuif (met losse pols) het aanrecht met wat bloem en leg het deeg erop.
- Rol met behulp van een deegroller het deeg uit in een lap van 3 mm.
- Steek met de sterrensteker er sterren uit, en leg deze op een met bakpapier bekleden bakplaat.
- Vorm van het overgebleven deeg opnieuw een bal, en herhaal de bovenstaande handeling.
- Bestrijk met een kwastje de sterren met het overgebleven ei.
- Bestrooi de koekjes met eerst het amandelschaafsel en vervolgens met de suiker. Doe dit niet andersom, want dan zal de suiker verdwijnen onder het schaafsel.
- Bak de sterren in zo’n 20 minuten gaar. Laat de sterren afkoelen op de bakplaat.

Variaties
- Met behulp van een appelboor kun je het midden van een ster uitsteken. Na het afbakken kan je hier een lint door doen, om de koekjes bijvoorbeeld in de kerstboom te hangen.
- Er zijn natuurlijk talloze kerststekers beschikbaar, en wat is er leuker om je eigen gemaakte kerstkoekjes te serveren bij de koffie!
ps. deze sterren steker en heel veel andere leuke uitstekers zijn onder andere te koop bij Dille & Kamille.
Deel 1 gemist? Lees deze hier terug!
Geef een reactie