Dit recept maakte ik tijdens een weekendje toen ik op bezoek was bij mijn ouders op de Jansje. Voor alle duidelijkheid, Jansje is de naam van hun boot. Niet alleen mijn ouders aten mee maar ook mijn broer Theo, en tijdens eten hoorde ik ze zeggen: Lekker Gertru. Genoeg reden om dus om het kombuis brouwsel te delen.
Ingrediënten voor 4 personen
- 3 kipfilets
- 1 droge worst
- Flinke lepel roomboter
- 1 ui
- 1 knoflook
- Plens rode wijn
- 2 tomaten, gesneden
- 1 theelepel rozemarijn
- 2 dl water
- 1 kippenbouillon tablet
- 1 bos wortels, geraspt en in halvemaantjes gesneden
- 2 preien, gewassen en fijngesneden.
- Allesbinder
- Rijst
Zo maak je de kip van Jansje
- Snijd de kip in stukjes
- Doe de boter in de pan, en bak de kip goudbruin.
- Voeg de worst, ui en knoflook toe, en bak dit even mee.
- Blus het geheel af met een goed gevuld glas rode wijn.
- Voeg de tomaat, rozemarijn het water en de kippenbouillon toe en breng het geheel aan de kook.
- Laat het prutje voor een klein uurtje zachtjes pruttelen.
- Kook in de tussentijd de rijst gaar, zoals wellicht staat aangegeven op de verpakking.
- Voeg 10 minuten voor het opdienen de wortel en de prei toe, en kook dit even mee.
- Proef en breng het geheel op smaak met peper en zout naar eigen inzicht.
- Bind net op het opdienen de saus af met allesbinder of een roux wat misschien nog in de koelkast ligt.
Ps. Ik heb helaas geen foto gemaakt van het gerecht, omdat ik niet had gedacht dat het zo lekker zou zijn…
Het smaakte heerlijk.?