De keuken van melk en honing, dadels en saffraan… Als betoverd blaast Mr Igel de laag stof van een kleurrijk versierd kookboek. De stof waait op en als in een oogopslag zweeft Mr Igel op een prachtig geweven tapijt door zijn keuken. “Hmmm” snuift Mr Igel “Wat ruikt het hier kruidig en zoet tegelijk”. De geuren lijken Mr Igel mee te nemen in een droom vol granaatappels, geurige rijst en noten. Uit zijn fluit komen de mooiste tonen….
De legende van de betoverende soep
De originele naam van deze betoverend kruidige uiensoep is Eshkeneh, en is afkomstig uit Perzië. Volgens een Perzische legende werd deze soep gegeten door de soldaten die in 230 voor Christus vochten onder de Parthische koning Arsaces. De soep mét brokken brood zou de soldaten meer kracht, moed en rijkdom hebben gegeven.
Deze soep wordt veelal geserveerd in Iran, en daardoor beweren sommige Iraanse dan ook dat de soep ook helpt tegen een gebroken hart, dus waarschijnlijk heeft dit recept in de loop van de eeuwen magische kracht gekregen!
Bron: The Legendary Cuisine of Persia, Margaret Shaida.
Het magische recept
Ingrediënten voor 4 personen
- 30 gram boter
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 4 middelgrote uien, in halve dunne ringen
- Zeezout en zwarte peper
- 2 eetl. bloem
- 2 eetl. koud water
- 1,2 liter water
- 1 kippenbouillon tablet (neem een groentebouillontablet voor een vegetarische versie)
- 1 theel. kurkumapoeder
- ½ theel. komijnpoeder
- ½ theel. cayennepoeder
- ½ theel. korianderpoeder
- ½ theel. verse munt
- 1 eetl. vers citroensap
- 4 kleine eieren
- 2 eetl. fijngehakt verse peterselie, als garnering
- Gedroogd brood
Bereidingswijze
- Smelt de boter met 1 eetlepel zonnebloemolie in een grote pan met een dikke bodem.
- Voeg de uienringen toe, schep ze goed om, en strooi en wat zout over.
- Bak ze, af en toe omscheppend, 30-40 minuten op laag vuur tot ze goudbruin en gekaramelliseerd zijn. Giet 1 eetlepel extra olie bij de ui als ze te droog worden.
- Voeg de bloem toe, en laat dit voor twee minuten garen.
- Voeg de bouillon, alle specerijen, de munt en het citroensap toe. Breng de soep aan de kook en laat hem tien minuutjes zachtjes garen.
- Breng de soep op smaak met peper en zout.
- Breek 1 ei boven een kopje en laat het ei voorzichtig in de hete soep glijden. (ei pocheren)
- Voeg de overige eieren een voor een op dezelfde manier toe aan de soep.
- Doe het deksel op de pan en pocheer de eieren een paar minuten totdat de eiwitten gestold en de dooiers nog een beetje vloeibaar zijn. (ca. 5 minuutjes)
- Schep de soep in kommen, doe ik elke kom een ei en garneer de soep vlak voor serveren met fijngehakte peterselie en het gedroogde brood.
En waren er magische ervaringen? Voel je vrij om ze te delen onderaan dit recept.
Geef een reactie