Tijdens mijn koksopleiding leerde ik onder andere om op een snelle manier croutons van oud brood, en wel met soldaatjes. Soldaatjes, is trouwens het oud- Nederlands woord voor croutons, en worden niet in de oven gebakken maar gewoon in de pan.
Superlekker in een salade of in een soep.
Ingrediënten
- Oud brood
- 4 el Olijfolie
- Zeezout
- Verse tijm, fijngesneden
- Verse rozemarijn, fijngesneden
Zo maak je de soldaatjes
- Snijd met een broodmes de randen van het brood af.
- Snijd het brood vervolgens in kleine vierkantjes. (Brunoise)
- Doe de olie in een koekenpan en voeg het brood toe. Op getemperd vuur langzaam het brood bruin laten worden.
- Voeg het zout, tijm en rozemarijn toe en bak dit voor 2 minuutjes mee.
- Laat de soldaatjes afkoelen op keukenpapier.
Ps. Zelf vind ik het heel lekker om er nog wat chili aan toe te voegen, let op dat het gaat om een klein pikje op de tong, meer niet.