Mijn schoonzus serveerde mais-zoete aardappelsoep op de verjaardag van haar man. Verrast door de goede smaakcombinatie van mais met zoete aardappel maakte ik deze soep na, en gaf hier een klein beetje een eigen twist aan. Het leuke van deze soep is dat je eindeloos kunt variëren met de toppingen. Gerookte amandelen, pistachenoten of gegrilde aubergine. Eindeloos veel mogelijkheden! Topsoep.
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 maiskolven (vers), ontdaan van de buitenbladeren en doormidden gesneden.
- 1.5 Liter water waarin het mais heeft gekookt
- 1 ui
- 2 kleine zoete aardappels, geschild en in blokjes gesneden
- 1 duimpje gember
- Klontje boter
- 1 ½ theelepel kurkuma
- ½ theelepel gemalen komijn
- 4 druppels tabasco
- Peper en zout
- 1 kippen of groente bouillontablet
Toppings
- Twee grote handen verse spinazie
- 125 gram crème fraiche
- 150 gram zachte geitenkaas
Bereidingswijze
- Kook de maiskolven in 1.5 Liter water gaar, bewaar het kookvocht.
- Laat de boter in een pan met dikke bodem smelten en fruit hierin de ui voor 3 minuten aan.
- Voeg er de zoete aardappels aan toe, de kurkuma en de gemalen komijn.
- Blus het af met een lepel mais kookvocht, gevolgd door de rest.
- Voeg het bouillontablet toe en laat het geheel voor 20 minuten zachtjes koken.
- Snijd met een scherp mes de mais van de binnen kern af, en voeg de helft van de mais in de soep.
- Pureer met een staafmixer de soep glad.
- Voeg de overige mais toe.
- Breng de soep op smaak met peper, zout en de tabasco.
- Meng met een garde de creme fraiche met de geitenkaas en voeg deze samen met de spinazie vlak voor het serveren toe op de soep.
- Smakelijk!
Geef een reactie