Afgelopen weekend leende ik van een vriendin het boek Home-made winter van Yvette van Boven. Daarin vond ik het recept van een grove stamp met bataat (zoete aardappel) en reepjes groene kool. Dit recept was de inspiratie voor deze winterstamp. Ik heb echter de koolreepjes vervangen door Kalettes. En de ingrediënten geitenkaas, spek, lente-ui en een gekookt ei er aan toegevoegd!
Ps. Laat je de spek eruit, tover je het gerecht om in tot een heerlijke vega stamp!
Kooktijd: 30 minuten
Winterstamp voor 3 personen
Ingrediënten
- 2 pastinaken, geschild
- 1 knoflook, gepeld en in plakjes gesneden.
- Scheutje olijfolie
- 1 takje verse tijm
- Peper & Zout
- 100 gram Kalettes* , fijngesneden
- 125 gram bataat (zoete aardappel) geschild en in gelijke stukken gesneden
- 500 gram aardappels, geschild en in gelijke stukken gesneden
- 125 gram spek
- 50 gram geitenkaas
- 3 lente ui, in dunne ringetjes gesneden
- 1 ei, gekookt
- Warme melk
- Peper, zout en nootmuskaat
- 50 gram roomboter
*Kalettes is een kruising tussen spruitjes en boerenkool. Ik kocht deze groenten bij de Lidl.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de pastinaken door de lengte in zessen, en leg deze op een bakplaat. Druppel wat olijfolie over de pastinaken en verdeel de knoflook en tijm over de groenten. Breng op smaak met wat peper en zout.
- Bak de pastinaak in 20 minuten gaar in de oven.
- In de tussentijd kook je in kokend water (met zout) de Kalettes in 15 gaar.
- In een andere pan breng je de aardappels en bataat aan de kook. Kook deze in zo’n 20 minuten gaar. Kook in hetzelfde kokende water voorzichtig het eitje zo’n 8 minuten mee.
- Bak de spekjes met een klein beetje boter uit.
- Giet de aardappels af als ze gaar zijn en stamp met een grove pureestamper alles door elkaar. Voeg de boter, geitenkaas, Kalettes, spek en warme melk toe. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Voeg tot slot de lente-ui, pastinaak en ei toe!
- Aan tafel!
Geef een reactie