“Hallo, hallo, is daar iemand”? Met een verzwakte stem probeert Mr Igel te roepen: “hallo, h a l l oooo”… Mr Igel is koud en nat en klopt aan de deur van herberg ‘Het Gelag’. “Is daar iemand, kan iemand de deur voor mij opendoen”? “Ik ben zo koud en ik ben zo moe…”. Mr Igel heeft dagenlang door de sneeuw en kou gelopen opzoek naar een warm en veilig plekje om zijn pootjes op te warmen, zijn stekels te drogen en wat warms te eten. Dan gaat de zware deur piepend open en warm licht stroomt naar buiten in de koude winternacht. Het lijkt even of de waard Mr Igel niet ziet, maar de deur wordt langzaam verder open geduwd en Mr Igel waggelt langzaam naar binnen.
Binnen in de herberg brandt een vriendelijk haardvuur en de waard brengt een groot bord dampende pasta. Door de warmte van het vuur en het voortreffelijke eten, voelt mr Igel langzaamaan zijn koude pootjes warm worden en krijgt hij weer wat kleur in zijn gezicht. Nu pas voelt mr Igel hoe moe hij eigenlijk is…
Het recept pasta goulash komt uit het boek ‘Wintergerechten’ van de Engelse Delia Smith. In plaats van gemengd gehakt is er alleen bio-rundergehakt gebruikt. En is er in de saus een wat karwijzaad toegevoegd.
Het recept heeft iets weg van de Italiaanse variant Rigatoni con Polette , maar is nu in een Hongaarse jasje gestoken. Om de smaak vanHongarije te proeven, ben je wel genoodzaakt échte Hongaarse paprikapoeder te gebruiken. Serveer de pasta goulash met penne, of tagliatelle (75 gram per persoon).
Ingrediënten voor 4-6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten + 1.5 uur
Voor het gehakt
- 700 gram rundergehakt
- ½ rode paprika, schoongemaakt en fijngehakt
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
- 1 takje peterselie, fijngehakt
- 50 gram broodkruim
- 1 ei
- 2 eetl bloem
- Peper en Zout
Voor de saus
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- ½ rode paprika, ontpit en in brunoise gesneden
- 1 theelepel karwijzaad
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 eetl. heet Hongaars paprikapoeder (in de tokoverkrijgbaar)
- 1 blik gepelde tomaten
- 100 gram crème fraîche
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 140 graden.
- Vermeng in een ruime kom het gehakt met de paprika, ui, knoflook, peterselie, broodkruim en ei. Meng het met de hand totdat alle ingrediënten zijn opgenomen in het gehakt en breng dit op smaak met peper en zout.
- Rol ongeveer 20 even grote balletjes van telkens een eetlepel van het gehaktmengsel en rol ze licht door de bloem. Klop de bloem goed af.
- Verhit de olijfolie in de pan en bak de gehakt balletjes bruin in de gloeiendhete olie.
- Schep ze uit de pan over op een bord.
- Maak de saus in dezelfde pan. Verhit de olie, voeg de ui en de blokjes paprika toe en laat alles zo ongeveer 5 minuten fruiten.
- Voeg de knoflook toe, en fruit dit even mee.
- Roer de Hongaarse paprikapoeder en de overgebleven bloem erdoorheen.
- Laat de bloem voor 1 minuut langzaam garen.
- Voegde tomaten en het peper en zout toe en breng de saus al roerende aan de kook.
- Legde gehaktballetjes in de saus, leg het deksel op de pan en zet de pan voor 1.5 uur in het midden van de oven. *
- Roer kort voor het serveren de crème fraîche erdoor zodat er een gemarmerd effect ontstaat.
- Schep de gehaktballetjes op de beetgaar gekookte pasta en strooi voor het serveren nog wat paprikapoeder en gehakte peterselie er overheen.
*Heb je geen hittebestendige pan, schep dan de saus met de gehaktballetjes over naar een ovenschaal. Dek deze af met wat aluminiumfolie.
Geef een reactie