Zoeken op ingrediënt, kruid of recept

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Volbord

waar creativiteit het enige recept is

  • Gertrude kookt & Bregje bakt
  • Gov
  • Leegbord illustratief ontwerp
  • Uit Gertrude’s tuin
  • over Volbord
    • Samenwerken

Vanille-extract

6 januari 2021 By Gertrude Reageer

zelf vanille extract maken

Hoewel ik liever het bakken overlaat aan mijn zus Bregje, ben ik wel een voorstander van hergebruik. Zo had ik met nieuwjaar zoveel oliebollen over dat ik besloot daar een Nieuwjaarspudding te maken. En een van de ingrediënten was vanille extract. Niet te verwarren met vanille aroma, de kunstmatige variant zónder vanille. Vanille is namelijk heel duur! (€4,50 voor 1 peul)
Afijn, elke keer als ik een recept maakte waar ik een peul gebruikte, spoel ik de peul af en stop ik deze in een schone fles met Vodka. Het resultaat; Home made vanille extract!
Door het zelf te maken bespaar je bakken met geld! Want koop je een flesje vanille extract (100ml) elders betaal je €16,95. Maak je het zelf betaal je €12,00 voor 750 ml Vodka, en gebruik je alleen peulen die al zijn gebruikt.

Bij deze recepten gebruikten wij vanille:
Creme brulee (peul)
Vanille custard (peul)
Franse madeleines (extract)
Vanille vla (peul)
Italiaanse cantuccini (extract)
Rommelige chocoladetaart (extract)

Waarom is vanille zo duur?

Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld. De bloemen van de orchidee worden tegenwoordig overal ter wereld met de hand bestoven en daarmee bevrucht. Dit is een arbeidsintensief proces. Vervolgens zit tussen het moment van bestuiven en de uiteindelijke verkoop ruim een jaar de tijd. Wanneer de peulen worden geoogst worden ze gedompeld in heet water. Daarna moeten ze een aantal dagen in de zon liggen. ‘s Nachts worden ze gewikkeld in doeken. De vanille gaat hierdoor broeien. Hierna vindt dan weer een selectie plaats. Maar een klein deel is van voldoende kwaliteit om als vanillestokje te worden verkocht. Slechts 10 tot 15 procent komt hiervoor in aanmerking. Je ziet al dat het telen niet over een nacht ijs gaat en een langdurig proces is. Dit zie je natuurlijk terug in de prijs.

Recente prijsstijging

De afgelopen jaren is de prijs van de bonen gestegen. De oorzaak is dat er aan het einde van 2014 te weinig bloemen zijn bevrucht. Zo ontstond er een schaarste. De vraag naar vanille neemt echter niet af, dus hierdoor stijgt de prijs.

Categorie: Gertrude kookt & Bregje bakt

Vorig bericht: « Nieuwjaars pudding
Volgend bericht: Spaghetti con la mollica »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Current Month

december, 2023

Categorieën

Uit Gertrude’s tuin

Gov

Gertrude kookt & Bregje bakt – Siciliaans

Gertrude kookt & Bregje bakt

Bregje bakt & Gertrude kookt

Auteursrechten

Overnemen van recepten voor niet-commerciële websites is toegestaan, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op onze weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met ons op te nemen. Foto’s en illustraties   mogen niet worden overgenomen!

© 2023 Volbord

X