Ui inzetten als groenten, waarom niet? Ui behoort evenals lente-ui en prei tot groente. En in mijn geval heb ik praktisch vrijwel altijd ui in huis. De hoogste tijd dus voor een upgrade!
Door de toevoeging van laurier en rozemarijn in de room komen er heerlijke smaken vrij die de room omtoveren tot een geweldig sausje! Schat graven dus me dit gerechtje!
Ps. Wij aten ui als groenten als bijgerecht bij Kip van Jansje met wat gekookte aardappelen en een gekookt eitje!
Ingrediënten voor 3 personen
- 6 uien, gepeld
- 1 kippenbouillon tablet
- 1 takje rozemarijn
- 50 gram harde blauwschimmelkaas zoals Stilton
- 50 gram gruyère of een andere harde smaakvolle kaassoort
- 3 laurierblaadjes
- 200 ml room
- Peper uit de pepermolen
Bereidingswijze
- Kook de uien zonder schil in ruim water met een bouillonblokje in zo’n half uurtje gaar. De kooktijd kan verschillen per grootte ui. Heb je grote uien, bepaal dan met een vleesvork de gaarheid: gaat de vork zonder weerstand door de ui heen, is deze wel gaar.
- Verwarm de oven voor op 240 graden.
- Als de uien gaar zijn, haal je ze er met een schuimspaan uit de bouillon. Je kunt de bouillon eventueel bewaren als fantastische basis voor een uiensoep!
- Halveer de uien, en leg deze dakpansgewijs in een ovenschaal. Stop tussen de uien de laurier en de rozemarijn en voeg de room toe.
- Brokkel de kazen over de uien, zodat er een dakje is ontstaan. Zorg hierbij dat de laurier en rozemarijn onder het room blijven, om verbranding te voorkomen.
- Gratineer in zo’n 10 minuten de uienschotel in de oven totdat er een knapperig bruin kaaskorstje is ontstaan.
- Direct serveren.
Geef een reactie