Ik weet nog goed dat de pannen maar voor een ding werden gebruikt, namelijk voor het bakken van pannenkoeken. De pannenkoekpannen stonden vanwege die reden dan ook niet gewoon bij de andere pannen in het keukenkastje, maar verstopt in de gangkast tussen het proviand. Als ik me goed herinner aten we niet heel vaak pannenkoeken,…
RECEPTEN
Asperges met alles erop en eraan
Het asperge seizoen, start ongeveer zo in de eerste week van april. Ik had het ze al in de supermarkt zien liggen dus wij reden vol vertrouwen naar de aspergeboer. Het grote geluk van wonen in de Brabantse wal is het afhalen van asperges bij de boer. Verser en beter kan niet en het scheelt…
Zelf satesaus maken
Het origineel van deze satésaus komt uit het kookboek Fast, Fresh & unbelievably delicious van Matt Preston. Origineel receptuur 140 gram pindakaas met stukjes 2 volle el basterdsuiker 2 el sojasaus 1 ½ el geraspte limoenschil 2 el vers limoensap 1 ½ tl vissaus 1 lange rode chilipeper fijngesneden 2 tenen knoflook, gepeld ½ tl…
Italiaans visje
Ingrediënten: 4 porties a 150 gram vers (of uit de diepvries) stevig witvis zoals kabeljauw of aan het einde van de maand koolvis. Als je vis uit de diepvries neemt, laat het dan eerst ontdooien. Dat scheelt ook weer oventijd. 25 gram boter 30 gram bloem ½ gesnipperd uitje ½ tablet visbouillon 300 ml melk…
Italiaans broodkruim
Dit recept komt uit het kookboek ‘Home baked’ van Yvette van Boven. Verzamel flink wat oud brood. Maal dit fijn of misschien wat grover in de keukenmachine. Meng de kruimels met kruiden zoals rozemarijn, tijm, oregano (net wat je zelf lekker vindt). Voeg een flinke scheut olijfolie toe en bak het in een voorverwarmde oven…
Oosters gemarineerde kip
Als kind kan ik me herinneren dat ik niet echt van de oosterse gerechten hield, die mijn moeder heel soms maakte. Later, toen ik als leerling kok werkte in een Internationaal hotel en een Thaise sous-chef die me langzaam de oosterse smaken leerde kennen, veranderde er iets. Opeens begreep ik die andere smaken, en ik…
Good old memories soep
Tot groot onbegrip van de rest van de familie, koos ik altijd champignonsoep op mijn verjaardag. Wie weet krijgt deze soep bij hen een herkansing… Bregje Ingrediënten – 1 ui fijn gesnipperd – 1 teen knoflook fijngesneden – 250 gram champignons – 25 gram boter – 1 eetlepel (spelt/tarwe) bloem – 1 liter kippenbouillon –…