
illustratie Gertrude van der Linden
Inmiddels groeit het aantal blogs wat gaat over het maken van pizza’. Zowel Bregje als ik fan van zelfgemaakte pizza’s. Het klopt inderdaad dat je misschien wat langer in de keuken staat, maar het resultaat is zo groot dat het de moeite waard is. Daarnaast vereist het maken van pizza’s maar een hele kleine keuken-gevoeligheid-skill waardoor het mislukken ervan bijna is uitgesloten.
Dit dossier bestaat uit allemaal eerdere blogs die iets te maken hebben met het bakken van huisgemaakte pizza’s. Zodat je alle informatie handig op een rijtje hebt:
Dit bericht bekijken op Instagram
Bregje’s pizza tips
Bregje heeft een speciale liefde voor de Italiaanse keuken, vooral als het om pizza’s gaat! Die liefde gaat zo ver dat ze naast een pizzasteen ook een houtoven in de tuin heeft, dat alles om de lekkerste pizza’s te bakken. Hier haar pizza-tips die ze door de jaren heen heeft verzamelend.
- Laat het deeg voor tenminste 2 – 24 uur rijzen. Voor pizza deeg geldt, hoe langer de rijs hoe lekkerder de smaak.
- Voeg eens een flinkje klont (75 gram) zuurdesem toe met zo’n 2 gram gist, aan 500 gram bloem. Je deeg zal nog lekkerder zijn!
- Geef geld uit aan een goede pizzasteen. Bregje zelf geeft de voorkeur aan deze pizzasteen van Weber.
- Bregje’s Saus tip:
Pureer 1 blik gepelde tomaten met 1 teen knoflook. Niet koken of pruttelen, maar gelijk gebruiken. Zelfs Job viel de lekkere saus op!
Alles over pizzasteen
Wil je echt een lekkere knapperige pizza bakken, dan mag een pizza- of ovensteen niet ontbreken. Het lekkerste is natuurlijk om je pizza te bakken in een steenoven, maar goed helaas is niet iedereen bezit deze luxe. Vandaar dat een pizzasteen een prima alternatief is.
Wat is een pizzasteen?
Een pizzasteen is een poreuze steen die als je hem heel heet maakt het vocht uit je pizzadeeg trekt, waardoor er dus die knapperige bodem ontstaat.
Hoe werkt een pizzasteen?
Heel simpel, verwarm de steen gewoon mee met het voorverwarmen in de oven. Voor pizza’s geldt dat ze doorgaans worden afbakken op 240 graden. Is de oven voorverwarmt, leg dan de pizza op de steen en bak deze dan zo’n 7 – 10 minuten gaar.
Kan ik elke steen gebruiken voor het bakken van pizza?
Nee, een pizzasteen is geheel hittebestendig, moet poreus en ongeglazuurd zijn. Geglazuurde stenen bevat namelijk lood en dat kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Aardewerken stenen (terracotta) zijn overigens goed geschikt als pizzasteen. Welke steen bakt de lekkerste pizza?
Kan ik de pizzasteen afwassen met zeep?
Zou ik niet aanraden. Zeepresten kunnen worden opgenomen waardoor de volgende keer als je een pizza bakt, deze naar zeep zal smaken. Gewoon af laten koelen en met een mesje de verbrande dingen wegschrapen en afspoelen onder de kraan.
Werkt de pizzasteen ook in een Combimagnetron?
Als de pizzasteen überhaupt in een combimagnetron zal passen, zou dit in principe ten goede komen van de kwaliteit van je pizza. Echter voor een optimaal resultaat geld dat de steen door en door heet moet zijn, en dit gaat beter in een oven dan in een ovenmagnetron of BBQ. BBQ? Ja..
Kan je de pizzasteen ook gebruiken op de BBQ?
Jazeker, heel goed zelfs! Zijn de kooltjes goed aan, leg dan de pizzasteen op de kooltjes. Zo maak je van je bbq een buiten-oven. Wel even het deksel sluiten.
Nog meer voordelen?
- Verwarm de steen eens mee als je eens broodjes gaat afbakken….
Nadelen van een pizzasteen
Pizzaschep
Het enige nadeel is dat je, dat zeker als je verse pizza’s (L) bakt, je niet wil eindigen met een half opgekrulde pizza. Waarvan ook nog eens de belleging op een hoop terecht is gekomen. Een pizzaschep biedt hiervoor de oplossing. Het is namelijk niet de bedoeling dat je je pizza klaarmaakt op de steen. Deze moet namelijk in de oven blijven. Maak een pizza op een met bloem bestoven oven, en schep deze met de pizzasteen gemakkelijk op de steen. Een pizzaschep is te koop vanaf €15.99 bij de Blokker of bij bol.com.
Ps. Voor kant- en klaar pizza’s heb je overigens geen pizzaschep nodig.
Duur?
Zie afbeelding.
Niet overtuigd?
Lees dan maar eens de reviews van al deze mensen, die bijzonder enthousiast zijn over deze steen!
Geef een reactie