Mr Igel sloeg met een bons de deur dicht en ging met een mandje naar het bos om paddenstoelen te zoeken voor het avondeten. Hij plukte en plukte want er groeiden heel wat paddenstoelen in het bos. In zijn grote paddenstoelen encyclopedie zocht Mr Igel uit welke eetbaar zouden zijn en die gebruikte hij voor de herfstlasagne. Het was voor Mr. Igel een fijne middag in het bos tussen de bladeren en ander struikgewas. De bomen fluisterden met hun ruisende bladeren dat er storm op komst zou zijn. Gelukkig was Mr. Igel weer op tijd onder zijn kast en kon hij zijn pootjes bij de kachel opwarmen.
Ingrediënten voor 4 personen
- 800 gram gemengde paddenstoelen of kastanjechampignons
- 2 eetl. olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 bosje Italiaanse kruiden, grof gehakt
- 1/3 glas witte wijn
- 150 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- Nootmuskaat, vers gerapt
- 300 gram lasagnebladen, koelvers
- 2 bollen mozzarella, in dunne plakken
Voor de bechamel:
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml melk
- Mespuntje versgeraspte nootmuskaat.
- Zout en peper
- Maak eerst de bechamelsaus.
- Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Roer de bloem erdoorheen.
Giet er alle melk bij en breng alles al roerend aan de kook. - Voeg zout naar smaak toe.
- Zet het vuur laag en laat de saus afgedekt minstens 20 minuten pruttelen. Vergeet natuurlijk niet er af en toe in te roeren.
- De saus mag na het pruttelen niet meer naar bloem smaken.
- Kook in ruim water de lasagnevellen beetgaar, en spoel ze koud zodat ze niet verder garen.
- Hak de paddenstoelen grof.
- Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui totdat ze gaan glanzen. Voeg daarna de knoflook en Italiaanse kruiden toe en fruit dit nog voor 1 minuut.
- Voeg de paddenstoelen, zout en peper toe en bak dit nog enkele minuten op hoog vuur.
- Blus dit af met de witte wijn, en laat de alcohol verdampen.
- Roer tweederde van de Parmezaanse kaas door de bechamelsaus.
- Verdeel een paar eetlepels bechamelsaus over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover een paar lasagnebladeren en snijd deze eventueel bij.
- Verdeel een kwart van de paddenstoelen over de lasagnebladen en schep hierop een paar eetlepels bechamelsaus. Verdeel nog een paar plakjes mozzarella erover een bestrooi met peper.
- Vervolg weer met een laag lasagnebladeren en bouw op deze manier nog 3 laagjes.
- Eindig met lasagnebladeren en een laagje bechamelsaus. Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en bak de lasagne in het midden van de oven in circa 30 minuten gaar en goudbruin.
Geef een reactie