Zoeken op ingrediënt, kruid of recept

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Volbord

waar creativiteit het enige recept is

  • Gertrude kookt & Bregje bakt
  • Gov
  • Leegbord illustratief ontwerp
  • Uit Gertrude’s tuin
  • over Volbord
    • Samenwerken

Pasta alla Norma

30 oktober 2021 By Uit Bregje's keuken Reageer

Vorige week, op weg naar onze vakantie in Friesland, maakten mijn partner en ik halverwege de reis een eet-stop bij mijn zuster Bregje. Ze was net zelf de dag ervoor teruggekomen van een vakantie in Sicilië, en was dus helemaal geïnspireerd in de Italiaanse keuken.

We schoven dus precies op het juiste moment aan.

Mijn zus wist ons te verwennen met deze heerlijke Siciliaanse pasta. Voor mij dit gerecht zo inspirerend, dat bij de volgende eters deze pasta op het menu komt.

Bregje serveerde Pasta alla Norma met een salade van tomaat, mozzarella, rucola, zongedroogde tomaten en geroosterde amandelschaafsel.

Catania’s beroemdste gerecht

De componist Bellini werd geboren in Catania en het verhaal gaat dat het Cataniaanse muziekminnende publiek op de openingsavond van zowel het theater als de opera Norma, in 1890, zo overweldigd was, dat de mensen absoluut wilden dat er een gerecht kwam dat naar deze gebeurtenis genoemd werd. Een ander verhaal schrijft de oorsprong van de naam toe aan het compliment dat een Cataniaanse kok kreeg van een beroemde Siciliaanse acteur in de jaren twintig, die met karakteristieke overdrijving verklaarde dat zijn maaltijd net zo goed was als Norma! Een prozaïscher verklaring is echter dat norma in het Siciliaans zoveel wil zeggen als ‘regel’ of ‘standaard’ – met andere woorden: pasta gemaakt met de ingrediënten die de pijlers zijn van het Cataniaanse menu.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 grote aubergine, in stokjes gesneden ter grootte van patates frites
  • Olijfolie
  • 2,5 DL tomatensaus
  • 200 gram gedroogde penne
  • 100 gram ricotta
  • Verse basilicum
  • Zout
  • Zwarte peper
  1. Bestrooi de stokjes aubergine royaal met zout en laat ze een uur uitlekken in een vergiet, om eventuele bitterheid kwijt te raken.
  2. Was de aubergine goed en droog ze met een schone doek.
  3. Verhit een laag van 1 cm olijfolie in een grote koekenpan. Bak de aubergine op matig vuur goudbruin. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
  4. Kook de pasta in ruim water en zout volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Verhit de tomatensaus en meng er de uitgelekte pasta, de helft van de kaas en het basilicum door. Leg de auberginestokjes erbovenop en strooi er de rest van de kaas over. Serveer de pasta terwijl je een rood Siciliaans wijntje inschenkt. Of misschien ook niet.  
Pasta alla Norma

Categorie: Gertrude kookt & Bregje bakt, Vegetarisch

Vorig bericht: « Borrelpizza
Volgend bericht: Volgend bericht »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Current Month

september, 2023

Categorieën

Uit Gertrude’s tuin

Gov

Gertrude kookt & Bregje bakt – Siciliaans

Gertrude kookt & Bregje bakt

Bregje bakt & Gertrude kookt

Auteursrechten

Overnemen van recepten voor niet-commerciële websites is toegestaan, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op onze weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met ons op te nemen. Foto’s en illustraties   mogen niet worden overgenomen!

© 2023 Volbord

X