Dit lasagne recept is afkomstig uit de bijbel van de Italiaanse keuken De zilveren lepel. Bij mijn weten bestaat er geen lekkerdere lasagne als deze variant. Maar u kunt deze natuurlijk naar eigen inzicht uitbreiden met van alles en nog wat. Dat is natuurlijk het leukste van lasagne. Het kost misschien wel even een flinke berg afwas, maar dan heb je ook wel een echt traditioneel Italiaans pasta recept op tafel staan, waar ze in een Italiaans restaurant echt niet tegen op kunnen!
Ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 wortel, fijngehakt
- 1 ui, gesnipperd
- 300 gram bio rundergehakt
- 1 DL droge witte wijn
- 250 gram passata
- 25 gram boter, plus iets extra’s voor het invetten van de schaal
- 6 gedroogde lasagne vellen
- 65 gram Parmezaan, geraspt
- 1 x hoeveelheid bechamel (zie hieronder)
Basisrecept bechamelsaus
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml melk
- Mespuntje versgeraspte nootmuskaat
- Zout en peper
Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Roer de bloem erdoorheen.
- Giet er alle melk bij en breng alles al roerend aan de kook.
- Voeg zout naar smaak toe.
- Zet het vuur laag en laat de saus afgedekt minstens 20 minuten pruttelen. Vergeet natuurlijk niet er af en toe in te roeren.
- De saus mag na het pruttelen niet meer naar bloem smaken.
- Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Zo maak je de lasagne
- Verhit de olijfolie in een pan, doe er de wortel en ui in en fruit ze 5 minuten op laag vuur. Vergeet niet af te toe te roeren.
- Voeg het gehakt toe en bak het bruin.
- Blus het af met de wijn en laat deze verdampen.
- Breng alles op smaak met peper en zout.
- Voeg de passata toe en laat de saus voor zo’n 30 minuten pruttelen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Beboter de ovenschaal.
- Blancheer de lasagne vellen voor ongeveer 5 minuten, totdat je ze goed kan buigen zonder te breken.
- Laat ze uitlekken op een vochtige theedoek.
- Schik een laag lasagne in de beboterde schaal, past het niet dan snij je ze bij met een mesje of schaar.
- Schep wat vleessaus op de lasagne en lepel daarop wat bechamel, bestrooi alles met wat Parmezaan en verdeel er wat boter over.
- Herhaal dit totdat alle ingrediënten op zijn, maar eindig met een laag bechamel.
- Zet de lasagne voor 30 minuten in de oven en serveer het gloeiend heet op tafel!
Geef een reactie