Zoeken op ingrediënt, kruid of recept

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Volbord

waar creativiteit het enige recept is

  • Gertrude kookt & Bregje bakt
  • Gov
  • Leegbord illustratief ontwerp
  • Uit Gertrude’s tuin
  • over Volbord
    • Samenwerken

Échte pepernoten

29 november 2019 By Uit Bregje's keuken Reageer

Echte pepernoten
Mr Igel niest ‘hatsjie’ van alle peper die in de pepernoten zit.. Wat zijn ze heerlijk taai en makkelijk om te maken, piept Mr Igel.

Even een stukje geschiedenis

Bovenstaand schilderij komt uit het Rijksmuseum en laat het Sinterklaasfeest zien. Het schilderij is geschilderd door Jan Steen tussen 1665 en 1685. En zie je wat op de grond ligt? Dat zijn pepernoten!

Het Sinterklaasfeest is van oorsprong een feest uit de Katolieke kerk. En kinderen die zoet waren kregen lekkers: het lachende meisje op de voorgrond. En stout waren de roe: de huilende jongen op de achtergrond.

Al in de 16e eeuw werd de pepernoot samen met de andere cadeaus aan de kinderen gegeven. Van oorsprong waren pepernoten vierkant en zagen eruit als brokjes. En smaakten een beetje naar ontbijtkoek.

Pepernoten zoals we ze nu kennen zijn gemaakt van speculaaskruiden. Deze kruiden werden tijdens de VOC meegenomen naar Nederland. Van die specerijen (peper, kruidnagels, kaneel, nootmuskaat) maakten ze speculaaskruiden.  En zo ontstond de eerste pepernoot!

Leuk hé?

Ingredienten
  • 250 gram bloem
  • ½ zakje bakpoeder
  • 100 ml honing
  • 3 gram gemalen kruidnagel
  • 1 eetlepel stroop
  • 5 gram witte peper
  • 1 theelepel anijszaadjes
  • 1 theelepel geraspte nootmuskaat
  • 3 theelepels kaneelpoeder
  • 1 theelepel kardemonpoeder
  • 2 dl melk
  • Plantaardige olie
  • Snuf zout
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en doe bakpapier op de bakplaat.
  2. Vermeng alle specerijen met elkaar.
  3. Zeef de bakpoeder en de bloem en doe deze in een andere kom. Voeg het zout en het specerijenmengsel toe, gevolgd door de stroop en de honing. Is de honing te hard om te mengen, verwarm deze dan kort in een steelpannetje.
  4. Zet de melk op en verwarm deze tot tegen het kookpunt. Voeg de helft hiervan toe aan het mengsel. Vermeng dit goed. Is het deeg nog wat te droog voeg je nog wat extra melk hieraan toe.
  5. Kneed het beslag tot een soepel deeg.
  6. Snijd het deeg in kleine blokjes of draai er balletjes van. Wat je zelf wilt!
  7. Leg de pepernoten op de bakplaat en druk ze plat.
  8. Bestrijk de pepernoten met een kwastje met het restant van de warme melk/
  9. Bak de pepernoten in 15-20 minuten gaar.
  10. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Benieuwd naar meer Sint recepten? Lees dan eens het Sinterklaas dossier.

Sinteerklaas dossier Mr Igel

Categorie: Gertrude kookt & Bregje bakt, Zoetigheden

Vorig bericht: « Gestoofde garnalen met petehbonen
Volgend bericht: Soto ajam »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Current Month

september, 2023

Categorieën

Uit Gertrude’s tuin

Gov

Gertrude kookt & Bregje bakt – Siciliaans

Gertrude kookt & Bregje bakt

Bregje bakt & Gertrude kookt

Auteursrechten

Overnemen van recepten voor niet-commerciële websites is toegestaan, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op onze weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met ons op te nemen. Foto’s en illustraties   mogen niet worden overgenomen!

© 2023 Volbord

X