
Recept: 2/578
Gestoofde garnalen met petehbonen
Blz. 206, Groot Indonesisch Kookboek, Beb Vuyk, 49e druk 2019
Beb, wat maak je me nu? Drie groene lomboks? Dat is toch echt veel te veel? Ik moest zelfs nadat ik alle pepers eruit had gevist, m’n mond nog nablussen met melk.
Maargoed, echte Indo’s kunnen blijkbaar wel tegen een vulkaanuitbarsting.
Vandaag kookte ik dus mijn tweede recept uit het Beb’s kookboek. Op mijn boodschappenlijstje voor vandaag stond 100 gram garnalen. Eenmaal bij de visboer heb ik het gewicht maar verdubbeld. Oeps. Gulzigheid?

Achteraf maar goed ook, want juist door het weggooien van de lomboks bleek de garnaal (in schil) niet onder het lava te zijn gelopen. Het recept wat ik hieronder heb opgeschreven is dus een milde variant van wat wij aten. Houd je wel van spicy! Voeg dan 1 of 2 extra lombok toe bij stap 4.
Toch zou ik dit recept zeker wel aanraden. De boemboe was namelijk super goed gelukt en erg smaakvol. Bep gebruikt overigens voor het maken van de boemboe een vijzel, ik zelf trok de keukenmachine uit de kast… Ben ik nu een cultuur barbaar?
Maargoed, hieronder mijn variant op de Gestoofde garnalen met petehbonen.
En Beb, bedankt weer!
Ingrediënten voor 2 personen
Tijd in de keuken: 20 minuten
- 250 gram garnalen in schil
- 10 verse petehbonen, in dunne reepjes gesneden
- 3 kleine uien, gepeld
- 2 tenen knoflook, gepeld
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 theelepel Javaanse suiker
- stukje van 1 cm verse laos, geschild
- Olie om in de bakken
- 1 salamblaadje
- 100 gram basmati rijst
- 2 eieren

Bereidingswijze
- Kook de rijst 8 minuten gaar, en giet dit af. Zet de rijst aan de kant.
- Zet een pan op hoog vuur met een scheut olie, en wacht totdat de olie gaat dampen. Voeg de losgeklopte ei toe, en spatel dit tegelijkertijd los in kleine stukjes. Doe het ei bij de rijst en hussel dit door elkaar.
- Voeg de uien, knoflook, laos, sambal en suiker in een keukenmachine en maal dit tot puree.
- Fruit de kruidenbrij in de olie, voeg na 3 minuten de garnalen, de petehbonen en het salamblaadje toe. Fruit alles met elkaar nog even door en maak het gerecht af met 1,5 Dl water. Laat het nog even doorstoven.
- Serveer de gestoofde garnalen op de rijst.
Ik heb het Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk voor mijn verjaardag gekregen met als doel: alle recepten die in het boek staan te koken! Om zo me te verdiepen in de Indonesische eetcultuur.
Benieuwd naar meer verhalen en reeds uitgeprobeerde recepten? Type dan de naam Beb Vuyk in in de zoekbalk, of in de tag lijst!
ps. Geen van de recepten is een letterlijke overname uit het boek!
Geef een reactie