Vorige week tijdens het uitlaten van onze hond Jansje, liep ik langs een prachtig mooi stukje natuur in onze woonplaats in Bergen op Zoom. Daar spotte ik een lange rij met lange stelen brandnetels. Ik dacht nog, als ik binnenkort weer ga koken met brandnetels weet ik ze nu te vinden.
Stukken beter voorbereid als de eerste keer brandnetel wildplukken keerde ik met een tas vol toppen huiswaarts. Opnieuw wist dit ondergewaardeerde kruid me in deze risotto zo te verrassen, dat hoop jou ook te kunnen uitdagen om ook eens te gaan wildplukken. Niets geeft namelijk een vrijer gevoel om zo vanuit de berm zelf je groenten te kunnen plukken. (vind ik)
Ingrediënten voor 4 personen
- 25 gram boter
- 3 eetlepels olijfolie
- 300 gram brandnetel toppen, grof gehakt
- 350 gram risottorijst
- 5 eetlepels droge witte wijn
- 200 ml koffieroom
- 1 takje verse tijm
- 1 eetlepel kappers
- Peper en zout
- 2 kippenbouillontabletten
- 1,5 L water
Bereidswijze
- Smelt in een pan met dikke bodem de boter met de olie, en doe er de brandnetels bij en bak ze een paar minuten op laag vuur; roer af en toe.
- Roer er de risotto rijst door heen, en zorg daarbij dat de rijst bedekt wordt met vet.
- Blus het af met de wijn, en laat deze verdampen.
- Doe er beetje bij beetje water bij en roer totdat al het vocht is opgenomen.
- Voeg de bouillontabletten toe en laat deze oplossen in het vocht.
- Herhaal stap 4 totdat de rijst beetgaar is geworden. Dat duurt ongeveer zo’n 18 – 20 minuten.
- Laat de rijst bijna gaar worden, en roer er de room en kappers door.
- Voeg de verse tijm toe.
- Haal de risotto van het vuur, en roer er de Parmezaan door en laat hem 2 minuten afgedekt staan zodat het een smeuïg gerecht wordt.
- Serveer het gerecht.
Geef een reactie