Zoeken op ingrediënt, kruid of recept

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Volbord

waar creativiteit het enige recept is

  • Gertrude kookt & Bregje bakt
  • Gov
  • Leegbord illustratief ontwerp
  • Uit Gertrude’s tuin
  • over Volbord
    • Samenwerken

Vijgenjam met balsamico, peper en laurier

3 augustus 2018 By Gertrude Reageer

Vijgenjam

Bij mijn schoonouders in de voortuin staat een grote vijgenboom. En als deze genoeg zonuren heeft gehad, trakteert hij gul. Dit jaar is de boom vroeg met het geven van rijpe vijgen.

Van mijn schoonmoeder kreeg ik afgelopen week een klein kilootje vijgen mee naar huis. De reden dat ik besloot een vijgenjam te bedenken speciaal als confiture voor in taarten. Het was eigenlijk de bedoeling om de jam in een zelfgebakken cake te verwerken, maar dat liep helaas wat anders . Uiteindelijk belande de jam op een supermarkt cake, en zo was de cake ook een beetje bijzonder geworden.

Ingrediënten
  • 1 kilo vijgen met schil, gewassen
  • 1 dl water
  • 2 laurierbladeren
  • 2 eetl. balsamico azijn
  • 5 draaitjes met de pepermolen
  • 250 gram geleisuiker speciaal
  • 2 gewassen jampotten

Vijgen confiture

Zo maak je de jam
  1. Verwijder de steeltjes van de vijgen.
  2. Doe de vijgen in een pan met een dikke bodem, voeg daar het water, balsamico azijn, laurier en peper aan toe.
  3. Breng dit aan de kook, draai het vuur laag en laat dit voor een klein halfuurtje langzaam trekken.
  4. Verwijder de laurierblaadjes.
  5. Staaf een staafmixer de vijgen voor een beetje glad. Niet helemaal, er moeten namelijk stukjes vijgen in blijven zitten.
  6. Voeg de geleisuiker toe, en breng dit onder voortdurend roeren aan de kook. Laat dit voor een minuutje doorkoken.
  7. Doe de jam in de gewassen potten, draai de deksel erop en zet de potten voor 5 minuten op z’n kop.
Super lekker als:
  • …vulling voor cakes en taarten
  • …smaakmaker in de yoghurt
  • …smeersel bij een kaasplankje

Categorie: Gertrude kookt & Bregje bakt

Vorig bericht: « Genuss rezepte
Volgend bericht: Bananenbrood van Matt Preston »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Current Month

oktober, 2023

Categorieën

Uit Gertrude’s tuin

Gov

Gertrude kookt & Bregje bakt – Siciliaans

Gertrude kookt & Bregje bakt

Bregje bakt & Gertrude kookt

Auteursrechten

Overnemen van recepten voor niet-commerciële websites is toegestaan, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op onze weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met ons op te nemen. Foto’s en illustraties   mogen niet worden overgenomen!

© 2023 Volbord

X