
Melissegeest of Aqua Carmelitarum, Eau de Mélisse des Carmes of Karmelietenwater vind zijn oorsprong rond 1611 bij de karmelietenorde, en werd lange tijd geheim gehouden. Ik kreeg dit bijzondere recept van deze levenselixer in handen tijdens een van mijn kruidenweken die ik volgde in Frankrijk. Het elixer was beroemd vanwege de levensverlengende kwaliteiten. Ook Paracelsus prees deze drank als levenselixer en krachtgever. Het kreeg de Nederlandse naam karmelietenwater of melissegeest en sindsdien staat citroenmelisse te boek als toverkruid. In de loop van tijd is het recept hier en daar wat verandert, maar Melisse is nog steeds het voornaamste ingrediënt.

Karmelietenkloosters stonden bekend om hun kennis van kruiden, geneeskrachtige planten en het distilleren van tincturen. Ze gebruikten hun elixers als medicijn voor zowel lichaam als geest. Het bijzonder aangename van dit recept is het gebaseerd in op het kruid citroenmelisse, en laat ik daar nu heel veel van hebben staan in de tuin.

De bekendste variant is de “Eau de Mélisse des Carmes”, gecommercialiseerd door de Franse apotheek Boyer sinds de 17e eeuw.
Het recept
40 gram citroenmelisse (als je benieuwd bent naar de energetische werking)
20 gr geraspte bio citroenschil
10 gr wilde marjolein
1 kaneelstokje
5 kruidnagels
1/2 tl nootmuskaat
1 tl engelenwortel
1 tl korianderzaden
2,5 DL Jonge jenever

Bereiding
Doe alle ingrediënten in een flesje of jampotje en voeg de jenever toe, sluit goed af. Laat het elixer minimaal 6 weken trekken. Schud in de eerste week het potje of flesje voorzichtig zodat alle ingrediënten goed onder water komen te staan.
Melissegeest werd en wordt gebruikt voor:
- Kalmeren van zenuwen en hart (rustgevend effect)
- Verlichting bij spijsverteringsklachten
- Opwekkend middel bij flauwvallen of vermoeidheid
- Hoofdpijn en duizeligheid
- Uitwendig bij spier- en gewrichtspijn of als verfrissende lotion
Geen zin om het zelf te maken? Koop dan hier jouw Melissegeest.


Geef een reactie