Zoeken op ingrediënt, kruid of recept

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Volbord

waar creativiteit het enige recept is

  • Gertrude kookt & Bregje bakt
  • Gov
  • Leegbord illustratief ontwerp
  • Uit Gertrude’s tuin
  • over Volbord
    • Samenwerken

Tante Sidonia’s brood

16 mei 2018 By Uit Bregje's keuken Reageer

Tante Sidonia's brood

Als je eigen gebakken zuurdesem stokbrood klaar is, heeft het iets weg van de indrukwekkende lengte van stripfiguur tante Sidonia, vandaar dat dit brood dan ook naar haar vernoemend is.

Zuurdesembrood bak je niet in een mum van tijd. Zelf je zuurdesem (soort gist) maken kost je zo een paar dagen. Vandaar dat het handig is om alvast een  ‘gevoed’ startersdeeg in je koelkast te hebben staan. Dit scheelt niet alleen heel veel tijd, maar is tegelijkertijd ook een goede stok achter de deur om veel vaker zuurdesem brood te bakken. En natuurlijk is het super leuk om je te verdiepen in fermentatie, want dat is het eigenlijk!

Startersdeeg

Ingrediënten
  • 50 gram roggemeel
  • 50 gram water
  • 175 gram patent bloem
  • 75 gram roggemeel
  • 125 ml lauw water
  • 8 gram droge gist
  • 5 gram zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 gesneden salieblaadjes, klein handje tijm en gesneden rozemarijn.
Dag 1                22.00 ’ s avonds

 

  1. Voed 100 gram startersdeeg met 50 gram roggemeel en 50 gram water. Dit doe je de avond voordat je het brood bakt, ik deed dit om 22.00 ‘s avonds zodat het alle tijd zou krijgen om te rijzen en om smaak te ontwikkelen. Zoals op de bovenstaande foto.
Dag 2                12.00 ’s middags
  1. Zo rond 12.00 ’ s middags voeg je aan het zuurdesem de bloem en het roggemeel toe. Roer dit goed door elkaar.
  2. Voeg het gist bij het lauwe water, en wacht zo’n 10 minuten totdat je ziet dat de gist gaat werken.
  3. Voeg het gistmengsel, met het zout en de olijfolie en de kruiden (salie, tijm en rozemarijn) bij de bloem en kneed dit machinaal of met de hand zo’n 10 minuten tot een soepel deeg.
  4. Laat dit rijzen totdat het deeg in volume is verdubbeld op een warme, tochtvrije plek.
Dag 2                15.00  ’ s middags
  1. Druk de lucht uit het deeg, en vorm het deeg (ik rolde het deeg op) en laat het opnieuw zo’n 30 minuten tot een uur rijzen.
Dag 2                16.00  ’ s middags
  1. Verwarm de oven voor op 250 graden. Ik verwarmde een pizzasteen mee.
  2. Zodra het deeg voldoende gerezen is, knip je met een schaar een aantal keer in het deeg. Hop, de oven in en direct de temperatuur laten zakken naar 210 graden.
    Houd je brood goed in de gaten! Ik bakte mijn stokbrood in zo’n 15-20 minuten gaar en krokant.

Bon appetit!

Categorie: Brood, Gertrude kookt & Bregje bakt

Vorig bericht: « Zuurdesem startersdeeg
Volgend bericht: Pizza met tonijn »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Current Month

september, 2023

Categorieën

Uit Gertrude’s tuin

Gov

Gertrude kookt & Bregje bakt – Siciliaans

Gertrude kookt & Bregje bakt

Bregje bakt & Gertrude kookt

Auteursrechten

Overnemen van recepten voor niet-commerciële websites is toegestaan, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op onze weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met ons op te nemen. Foto’s en illustraties   mogen niet worden overgenomen!

© 2023 Volbord

X