Deze ‘sticky gingerbread’ is echt een aanrader door de toevoeging van winterse specerijen! Het originele recept komt van Yvette van Boven maar heb het hier en daar wat aangepast. Ten eerste omdat ik gruwel van gekonfijte gember… Vroeger bakte moe boterkoek en voegde daar soms gember aan toe maar dat is een behoorlijk heftige smaak terwijl ik de voorkeur geef aan wat zachtere subtiele tonen. Dus geen stukken gember maar zoete rozijnen dragen de lekkere specerijen in dit brood of is het cake?
Bereidingstijd: 25 minuten
Bakken: 50 minuten
Ingrediënten
- 250 gram speltbloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl zeezout
- 1 el kaneel
- 1 tl piment
- 100 gram koude boter in blokjes
- 100 gram rozijnen, geweld
- 300 ml melk
- 100 gram bruine basterdsuiker of beter palmsuiker
- 200 gram agavesiroop
- 2 eieren, losgeklopt
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed een cakevorm van 1.5 liter met bakpapier en vet alles goed in.
- Meng de bloem, bakpoeder, zout en specerijen met elkaar en wrijf de boter erdoor tot het eruitziet als fijne broodkruimels.
- Voeg de rozijnen toe en meng ze er goed door.
- Verwarm een steelpan op zacht vuur de melk met de suiker en de siroop en roer tot de suiker is opgelost. Giet het bij het bloemmengsel en roer tot alles net gemengd is, niet lang roeren hoor!
- Klop de eieren los en giet ze erop. Schep ze ook nog even door het beslag tot alles gelijkmatig is verdeeld. Giet het beslag in de vorm.
- Bak de cake zo’n 50 minuten of tot een satéprikker erin gestoken er droog uitkomt.
- Laat de cake na het bakken 5 minuten afkoelen en stort ‘m daarna voorzichtig. Laat hem op een rooster verder afkoelen.
- Deze cake is heerlijk met gezouten boter met wat Golden Syrup, maar als je tanden daarvan uitvallen, laat het dan gewoon weg.
Yvonne Haeck zegt
Gingerbread kan dit ook met amandelgebak?
Anoniem zegt
Hoi! Ik denk dat je amandelmeel bedoeld? Proberen, zou ik zeggen ondanks dat amandelmeel vetter en een andere smaak heeft. We horen graag hoe dit experiment heeft uitgepakt 🙂