
Smeerwortel geneest je wonden. Geschikt bij kneuzingen, botbreuken en wonden, ook als ze vervuild zijn. Smeerwortel is weefselherstellend en bothelend.
Toen ik erachter kwam wat de geneeskrachtige eigenschappen van Smeerwortel waren, ging ik als de wiedeweerga op zoek naar een stekje om deze in mijn kruidentuin te zetten. Smeerwortel groeit vaak aan de slootkant. Daar vond ik dus ook een mooi stekje. Met een schop stak ik de plant met wortel uit en verhuisde deze plant naar mijn moestuin. Inmiddels is de plant twee jaar oud en is gelukkig volledig hersteld van zijn verhuizing!
Smeerwortel heeft me zelf al diverse keren van mijn spierpijnen en kneuzingen vriendelijk geassisteerd. Zelfs na een heftige fiets valpartij waarbij ik mijn been blauwer en blauwer zag worden, was het Smeerwortel die me niet alleen snel van de pijn afhielp, mijn been had na een week ook weer de normale kleur.
Symphytum officinale
Maar eerst vertel ik je graag zijn naam; Symphytum officinale. Deze naam is afgeleid van het Griekse woord ‘sumphein’ wat samengroeien betekent. Dit slaat op de helende werking van Smeerwortel bij botbreuken. Ook de oude Latijnse naam Consilida (vastmaken, heelmaken) duidt daarop.
Type mens
Smeerwortel past bij een moedeloos, depressief type mens, die gebukt gaat onder de lasten van het leven en de neiging heeft om krom te lopen. Emoties worden binnengehouden; dit werkt verzurend. Deze mens is gevoelig voor vocht, heeft een zwak beendergestel en ontwikkelt vaak reuma, ontstekingen, zweren en stenen. Smeerwortel laat emoties weer stromen.
Kruiden signatuur en eigenschappen – Yvonne maessen – Smeerwotel blz. 110
Waar zit de geneeskracht
In de wortel zit een slijmachtige, gomachtige substantie die op zweren en breuken gesmeerd kan worden. Maar eigenlijk zitten in de hele plant stoffen die weefsel herstellend en bot helend werken.
Bij botbreuken en allerlei vormen van reuma is Smeerwortel goed te gebruiken. Maar ook als EHBO-middel bij verstuikingen, blauwe plekken en builen.
Plinius ‘de oudere’ (23 of 24 na Christus) schreef in zijn boek ‘De Naturalis Historica’ over smeerwortel:
De wortels bevatten zoveel kleefstoffen dat ze in stukken gehakt vlees aaneensmeden; en als smeerwortel wordt gekookt tot een massa of het blad wordt gekneusd en de massa als pleister op een wonde wordt gelegd, zal hij alle vleeswonden genezen.

Een blad kneuzen en rechtstreeks op de wond wrijven helpt gelijk pijnverlichting, zwelling verminderend en voorkomt een buil of blauwe plek. Of wat nog beter werkt is de verse wortel, raspen en deze direct op de huid aanbrengen.
Van de verse wortel wordt zalf gemaakt, wat een soort trekzalf is. Deze reinigt en heelt bij vuile en hardnekkige wonden en bij diepe kloven die maar niet willen sluiten.
Smeerwortel geneest bij;
- Ontstekingen
- Acne
- Zweren
- Vuile wonden
- Diepe kloven
- Verbeterd de doorbloeding
- Vermindert zwellingen
- Pijnstillend
- Bot helend
- Helpt bij het herstel van weefsel en botten
- Spier- en zenuwpijn
- Bloeduitstortingen
- Verstuikingen
- Builen en vochtophopingen
- Reumatische aandoeningen
- Artrose
- Jicht
- Ischias
- Hernia