Dit recept zag ik voorbijkomen toen ik het boek Rue Tatin las van Susan Herrmann Loomis. Overigens is dit boek echt een aanrader als je van de Franse (eet)cultuur houdt!
Wij Nederlanders kennen dat toch minder om aardappels te poffen in de oven. Tot mijn verrassing zag ik laatst in de schappen van de supermarkt kleine verse Opperdoezer ronde liggen en besloot het recept van gepofte aardappels eens na te maken. Al is het maar is om dat Franse gevoel maar even in huis te halen. En het was PUUR genieten!
OPMERKING: Ga je ook aardappels poffen, koop dan kleine aardappelen. Bij de grote jongens heb je toch het gevaar dat ze niet gaar te krijgen zijn.
Ingrediënten
- 750 gram kleine aardappelen, bijvoorbeeld charlottes, Opperdoezen of Malta’s, schoongeboend
- 1 bos bieslook of een mengsel van tuinkruiden als venkel, Chinese bieslook, bieslook en kervel
- Fijn zeezout en zwarte peper uit de molen
- 0,6 dl crème fraîche
Zo maak je ze
- Lees eerst helemaal het recept door.
- Verwarm de oven voor op 240 graden.
- Breng de aardappels in een pan aan de kook, en giet ze daarna meteen af.
- Leg de warme aardappels op een bakplaat waar ze de ruimte hebben en pof ze in 45 minuten tot een uur in het midden van de oven, tot ze helemaal gaar zijn en hun schil goudbruin is.
- Hak vlak voordat je de aardappelen uit de oven haalt de tuinkruiden. Je hebt zo’n 6 eetlepels nodig)
- Haal de aardappelen uit de oven en doe ze over op een warme schaal. Snijd ze allemaal diep in de lengte in. Pas op voor blaren en werk zo snel mogelijk. Druk de aardappel aan de uiteinden van de snede een beetje in zodat hij open gaat. Bestrooi de aardappelen met een beetje zout en peper en vul ze met een royale theelepel (of spuitzak) met crème fraîche. Strooi de gehakte tuinkruiden over de aardappelen.
- Bon appetit!
Geef een reactie