Om onze ouders te ontlasten, en omdat het natuurlijk veel leuker is maken wij met z’n allen het kerstdiner. Zo maakt dus iedereen een gang. Dit jaar mocht ik de soep maken, en nog wat bijgerechtjes voor bij het hoofdgerecht. Maar ja, verzin maar eens een soep die feestelijk is, smaakt én die ook nog verrast. De inspiratie van de perfecte kerstsoep vond ik in het boek Home Made van Yvette van Boven. En zelf voegde ik nog een aantal ingrediënten aan toe, om het nog feestelijker te maken! De soep bleek de perfecte kerstsoep. De niet alledaagse smaken, doen je bij iedere hap afvragen welke smaken je eigenlijk proeft.
Ingrediënten voor 4 personen soep
- 1 knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
- 2 uien
- 1,2 gram gemalen saffraan
- 30 gram gedroogde eekhoorntjesbrood
- Scheut witte wijn
- 1 L water
- ½ Kippenbouillontablet
- 1 takje Rozemarijn, fijngehakt
- 2.5 DL room
- Hazelnootolie
- Paar druppels tabasco (optineel)
- 3 blaadjes paarse basilicum
- Fleur de sel (optioneel)
- Week het eekhoorntjesbrood voor een half uurtje in een ½ Liter lauw water.
- Doe wat olijfolie in een pan met dikke bodem, en fruit daarin de ui.
- Voeg de knolselderij en saffraan daaraan toe en fruit deze voor een paar minuutjes mee.
- Blus af met witte wijn, en voeg daar het water, kippenbouillon tablet aan toe.
- Zeef het eekhoorntjesbrood, en giet het welwater in de soep. En hak de gewelde paddenstoelen in gelijke stukjes. Zet deze eventjes apart.
- Breng de soep aan de kook en laat deze voor zo’n 30 minuten langzaam koken.
- Pureer met een staafmixer de soep glad.
- Voeg het eekhoorntjesbrood toe aan de soep.
- Voeg de 2 DL slagroom toe aan de soep, breng opnieuw aan de kook en laat het voor 5 minuutjes langzaam pruttelen.
- Breng de soep op smaak met tabasco en eventueel wat peper en zout.
- Vlak voor het serveren klop je het restant slagroom met een garde lobbig.
- Serveer de soep in gezellige soepkommen, dresseren met de slagroom, rozemarijn, paar druppels hazelnootolie en tot slot een klein basilicumblaadje.
Ben je bekent met Fleur de Sel, oftewel zeezout met een smaakje? Ik had ooit voor mijn verjaardag een paddenstoelsmaak-variant gekregen en dit zout kwam nu goed van pas om een ieniemienie beetje over de soep te verkruimelen. Maak de soep helemaal af met dit stokbrood en kruidenboter.
Geef een reactie