Het originele recept, afkomstig uit het boek ‘101 cakes & cakes’ van GoodFood magazine, heeft Bregje opgeduikeld in Cornwall (UK) omdat de carrotcake daar zo lekker was. Engelsen zijn meesterbakkers wat cakes betreft…
Goed, de titel van het recept heet; Carrot, Apple and Raisin Cake en daar hebben wij nu dus van gemaakt: Cake met het gouden randje.
De cake bevat geen eieren, en is gevuld met fruit en kaneel. Dus heb je een of ander ei-dieet kan je met dit recept wél uit de voeten.
Merk je nu af en toe cursief gemarkeerde tekst? Dan zit ik (Gertrude) er tijdens het vertalen van dit (in onmogelijk Engels) recept, er ook nog even tussendoor te kwaken, met wat ik van mijn chefs vanuit mijn koksverleden nog in mijn oren hoor naschallen. Blijkbaar niet voor niets.
Baktijd: Zeker een uur. Neem dus even de tijd, het is een redelijk bewerkte cake met wat schillen en raspen.
Ingrediënten
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel kaneel
- 5 eetlepels zonnebloemolie
- Zeste (dunne schilletjes) van één sinaasappelsap + 4 eetlepels sap
- 4 eetlepels bruine basterdsuiker
- 140 gram heel fijn geraspte wortel
- 1 medium-size geraspte appel, zonder schil en inhoud
- 85 gram rozijnen (geweld voor een ½ uur in lauwwarm)
- 50 gram pompoenpitten (AH bak-afdeling)
- Poedersuiker voor de garnering.
Hoe je hem maakt
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter een bakblik of zoals Bregje gebruikte tulband van ø20cm). (G) Beboter cakes, taarten en souffles altijd met je kwastje naar boven, zo stimuleer je een goede reis.
- Meng (de gezeefde) bloem, met het bakpoeder, zout en kaneel in een ruime schaal.
- In een andere schaal meng je de olie, met het sinaasappelsap en de suiker.
- Pak een schone schaal en voeg toe aan het oranje prutje; de bloemmengsel, de geraspte appel en wortel, sinaasappel zeste, rozijnen, pompoenzaad. (Alles dus..)
- Roer dit voorzichtig helemaal glad.
- Vul je bakblik met het beslag.
- Bak de cake tussen de 50 minuten – en 60 minuten af. Hij is gaar als: the cake pulls from the side of the sin. Prachtig Engels toch? Kon ik op geen andere manier beter vertalen.
- Laat de cake eerst afkoelen, voordat je zijn jas uittrekt.
Calorieën-teller: per plak cake, 207 kcalories, valt toch best wel mee?
Smakelijk, Bregje & Gertrude
Gert zegt
Hè. Wat een leuk verhaal en waar is de ST6 nou van het jutten. Ga zo door Pap en Mam
Gertrude zegt
De ST.6 zal zeker een keertje langs komen varen, ons in de gaten houden dus 😉
Kim zegt
Wat een leuk om te lezen buuf Bregje en Gertrude!