[G] Vanmorgen kreeg ik van Bregje onderstaande mail toegestuurd:
Hee zus,
Hierbij het recept van de Berliner knuppels! Ze smaakten precies zoals het recept van Levine ze beschreef en zelfs de dag erop nog heerlijk smaakvol en zacht! Dus het waren gelukkig geen echte slagvaardige ‘knuppels’
Foto’s volgen…
Het recept wat van de Berliner Knuppel is een doorgeef recept aan het worden. Bregje plukte namelijk het recept weg van de keuken van Levine. Levine vermeldde in haar blog dat zij dit recept op een of andere Duitse website.En deze mensen vertelden op hun beurt weer dat zij het recept van deze zachte bolletjes hadden uit een oud receptenboek. Kijk, zo krijgen de Berliner Knuppels karakter toch?
Ps. Oh ja, toen ik vanmorgen op Instagram dit receptuur al aankondigde, gaf iemand een comment dat ze in Berlijn woonde, en deze broodjes nog nooit had gezien. Super grappig!
Ingrediënten voor 10 broodjes
Zuurdesem
- 75 gram water
- 75 gram tarwebloem
- 10 gram actieve desem(L) op basis van tarwebloem
Deeg
- Het zuurdesem
- 425 gram tarwebloem
- 70 gram water, lauwwarm
- 150 gram (volle) melk, lauwwarm
- 2 gram droge gist of 6 gram verse gist
- 10 gram zout
Zo maak je de broodjes
-
Maak het zuurdesem ongeveer 12 uur van tevoren
Los de desem op in het water en roer de tarwebloem erdoor. Laat het mengsel afgedekt 10 – 12 uur op kamertemperatuur staan.
-
Werkwijze deeg kneden in een keukenmachine met deeghaak
Doe de alle ingrediënten in de kom. Kneed met de deeghaak in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een beetje zonnebloemolie en neem een klein bolletje (formaat golfbal) van het deeg af. Trek het deeg voorzichtig en al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed.
-
1e rijs
Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in ± 90 minuten in volume verdubbelen.
-
Vormen
Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie werkplek en druk de lucht eruit (doorslaan). Verdeel het deeg met een deegsteker in 10 gelijke stukjes (± 80 gram). Bol de stukjes deeg op en laat ze afgedekt 15 minuten liggen.
Draai de bolletjes om en druk ieder bolletje (1 voor 1) uit tot een lapje, in het midden iets dunner dan aan de randen. Vouw het lapje dubbel en rol het deeg met je vingers iets uit. Knijp niet de naad dicht.
-
2e rijs
Leg de gevormde broodjes met de naad naar beneden ± 5 cm uit elkaar op een bakplaat/bakplaten. Dek af met ingevet plastic folie en laat de broodjes in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. De broodjes zijn goed gerezen als je er met een vinger op drukt en de indruk veert langzaam terug.
6.Oven voorverwarmen
Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220/230 °C.
-
Bakken
Draai de broodjes vlak voor het bakken om, de naad komt nu bovenop te liggen. Schuif de bakplaat in de oven, besproei de wanden van de oven met een plantenspuit met water en sluit direct de ovendeur. Bak de broodjes in 15 – 20 minuten gaar en lichtbruin. Leg de broodjes direct na het bakken op een rooster om af te koelen.
NB: als je de broodjes over 2 bakplaten hebt verdeeld, bak ze dan achter elkaar. Zet de tweede bakplaat op een iets koelere plek tijdens de 2e rijs.
Geef een reactie