Misschien oogt de titel van dit recept enigszins vreemd. Het vreemde aspect zul je ontdekken tijdens het bereiden van dit heerlijke gerecht. Het gaat namelijk misschien net wat anders dan dat je gewend bent. Zo komen de Franse en Oosterse keuken samen op een bord. En dat betekent natuurlijk: Feest!
Ingrediënten bouillon
- 2 kippenpoten (die een goed leven hebben gehad)
- 1 L water
- 1 ui, gepeld, gehalveerd en ingesneden
- 5 gekneusde witte peperkorrels
- 2 laurierblaadjes*
*In dat groene tasje bewaar ik onze laurier. Ik heb dit kruid denk ik zo’n twee jaar geleden geplukt toen ik ineens een grote laurierstruik in de tuin van mijn schoonvader vond. Ik knipte een aantal takken vanaf, en deed ze vervolgens in dat groene zakje. Het overgrote deel van de takken die uit het staken, werden dor en bruin van kleur. Ik stond op het punt het tasje weg te gooien, tot ik tot mijn verbazing de mooie gedroogde groene bladeren in het tasje zag. Ik gebruik sindsdien mijn eigen gedroogde laurier.
- 50 gram roux
- Flinke scheut kokosmelk, wat door de kokosboeren is verdiend.
- ½ Chinese kool
- 1 zak mihoen
- 2 eieren, losgeklopt
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel sambal
Eventueel:
- Peteh boontjes
- Verse koriander
- Emping
- Plakjes komkommer
Bereiding:
- Doe de kippenpoten met de ui, peperkorrels en laurier in een pan, doe het water erbij breng dit tegen de kook en laat dit zeker voor ruim een uur zachtjes trekken. Dit wordt de bouillon.
- Na een uur vis je de kippenpoten uit de pan en leg je ze op een bord zodat ze kunnen afkoelen.
- Eenmaal afgekoeld wacht de schone taak om de kippenpoten te plukken.
- Maak een roux en voeg daar beetje bij beetje het vocht toe waar de kippen in hebben gezwommen net zolang totdat er een gladde mooie saus is ontstaan. Ik denk dat ik hier zelf zo’n 4 DL bouillon voor heb gebruikt.
- Voeg een flinke scheut kokosmelk toe aan de saus.
- Voeg nu de geplukte kip toe en ‘rul’ het kippenvlees enigszins los met ene garde.
- Was en snijd de Chinese kool in grove reepjes, en voeg dit toe aan de saus.
- Breng op smaak met de sambal, peper en zout.
- Bereid de mihoen zoals staat aangegeven op de verpakking, en spoel dit koud.
- Laat in een bakpan een scheut zonnebloemolie bliksem heet worden, en voeg zodra het gaat dampen de losgeklopte eieren toe.
- Met een houten lepel roer je voorzichtig door het fluffy wordende ei, eenmaal bijna gaar voeg je de mihoen toe.
- Voeg wat sesamolie toe naar smaak.
- Zet het vuur uit en dien het op!
Eventueel
Zelf ben ik wel een liefhebber van Peteh-boontjes, maar soms omdat de geur zo intens sterk is heb ik er niet altijd evenveel zin in. (Vandaar hun bijnaam ‘stink-boon’) Deze boontjes passen overigens prima in het gerecht en zullen denk ik zelf voor een versterking zorgen. Ze zijn te koop bij een toko en zijn meestal vers of uit de diepvries verkrijgbaar.
Wil je ze verwerken in het gerecht? Voeg de stink-bonen dan gelijk met de geplukte kip toe aan de saus en laat dit zeker dan nog een half uurtje gaar worden.
Nagemaakt? Wij vinden het altijd leuk om te weten wat je van het gerecht vond, en wat eventueel je aanvulling zou zijn!
Groet, Gertrude
Geef een reactie