Zoeken op onderwerp, recept of tag

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Volbord

De overvolle verzameling van Gertrude

  • Grafische vormgeving & illustraties
  • Gertrude in de tuin
    • De Gertrudes Tuin
  • Gertrude kookt & Bregje bakt
  • Winkel
  • over

Aardperensoep uit eigen tuin

14 september 2025 By Gertrude Reageer

Vorig jaar was Melek, een tuinster bij onze volkstuinvereniging, druk in de weer met het eruit halen van de knollen van aardpeer. Ik kwam toevallig langslopen en vroeg of ik wat knollen mocht hebben om zelf in mijn tuin te zetten. ‘Natuurlijk’, zei ze, ‘maar pas op, voor je het weet heb je heel veel aardpeer en weet je niet meer hoe je ervan af moet komen. Ik dacht dat het wel los zou lopen. Ik plantte aan weerszijde de knollen als wijze van haag, want deze beste planten kunnen wel 3 meter hoog worden.

Ik wilde de aardpeer wat snoeien. Het snoeien van de bovenkant was zo gepiept, maar ik kon mijn ogen niet geloven wat ik onder een zo’n plantje voor knollen vandaan haalde. Daar is mijn aardappeloogst niets bij. Grote knollen aardpeer haalde ik uit de grond. Zoveel dat ik een speciekuip gevuld kreeg met nogmaar een zijde van wat ik aanplantte eerder dit jaar.

Ik hield wat knolletjes over, die ik op een andere plek in de tuin weer in de grond stopte. Aardpeer zal een grote aanwinst worden voor de voedselbos.

Eczeemzalf

Voor nu deelde ik veel knollen uit en maakte ik er zelf soep was. En die was heerlijk! Aardpeer heeft namelijk een nootachtige smaak die makkelijk te combineren is bijvoorbeeld met wortels (als garnituur) of noten. Ik gebruikte zelf tuinkers als garnituur.

Ingrediënten

4 grote knollen aardpeer
2 tenen knoflook
2 kleine uien
50 gram boter
60 gram bloem
1 liter groentebouillon
flinke scheut slagroom
walnotenolie (optioneel)
Gehakte nootjes (optioneel)
Tuinkers (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Schil de aardpeer, en snijd deze in blokjes van 1cm.
  2. Smelt de boter in de pan, en fruit daarin de aardpeer, ui en knoflook voor 3 minuten.
  3. Voeg de bloem toe.
  4. Blus het af met de bouillon
  5. Voeg de rest van de bouillon toe en breng het aan de kook.
  6. Laat het 15 minuten zachtjes doorkoken.
  7. Pureer de soep glad met een staafmixer.
  8. Voeg de slagroom toe en laat het heel even mee binden.
  9. Mocht de soep te dik zijn, voeg dan nog wat bouillon toe.
  10. Afgarneren met tuinkers, gehakte nootjes of wat walnotenolie

Categorie: De tuin op tafel, Gertrude kookt & Bregje bakt, Lughnasadh (herfst), Soepen

Vorig bericht: « Oma’s appelkruimeldief
Volgend bericht: Wie was Gertrude Jekyll? »

Lees Interacties

Huidproblemen?


Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Categorieën

  • E-mail
  • Instagram
  • Substack

Wekelijkse tuinupdate

Tags

Alchemie Brood De Arabische keuken De Franse keuken De Italiaanse keuken De Mexicaanse keuken De Oosterse keuken De tuin op tafel Kerst Koken met de Ecostoof Krachtkaart Mattemburgh Medicijnwiel Pizza Sinterklaas Spiritualiteit Vegetarisch Verjaardag Wereldgerechten

december

No Events

Volbord =

 

Bregje bakt & Gertrude kookt


 

 

Auteursrechten

Overnemen van recepten voor niet-commerciële websites is toegestaan, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op onze weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met mij op te nemen. Foto’s en illustraties   mogen niet worden overgenomen!

Footer

Contact

Gertrude@volbord.nl
06-13618247
KVK: 56220847

Ontvang wekelijks een tuinupdate

© 2025 Volbord | Site by Volbord

X
Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technologieën om jouw ervaring op onze website te verbeteren, advertenties te personaliseren en analyses uit te voeren. Door onze website te blijven gebruiken, stem je in met het gebruik van cookies.