
Vorig jaar was Melek, een tuinster bij onze volkstuinvereniging, druk in de weer met het eruit halen van de knollen van aardpeer. Ik kwam toevallig langslopen en vroeg of ik wat knollen mocht hebben om zelf in mijn tuin te zetten. ‘Natuurlijk’, zei ze, ‘maar pas op, voor je het weet heb je heel veel aardpeer en weet je niet meer hoe je ervan af moet komen. Ik dacht dat het wel los zou lopen. Ik plantte aan weerszijde de knollen als wijze van haag, want deze beste planten kunnen wel 3 meter hoog worden.
Ik wilde de aardpeer wat snoeien. Het snoeien van de bovenkant was zo gepiept, maar ik kon mijn ogen niet geloven wat ik onder een zo’n plantje voor knollen vandaan haalde. Daar is mijn aardappeloogst niets bij. Grote knollen aardpeer haalde ik uit de grond. Zoveel dat ik een speciekuip gevuld kreeg met nogmaar een zijde van wat ik aanplantte eerder dit jaar.
Ik hield wat knolletjes over, die ik op een andere plek in de tuin weer in de grond stopte. Aardpeer zal een grote aanwinst worden voor de voedselbos.
Voor nu deelde ik veel knollen uit en maakte ik er zelf soep was. En die was heerlijk! Aardpeer heeft namelijk een nootachtige smaak die makkelijk te combineren is bijvoorbeeld met wortels (als garnituur) of noten. Ik gebruikte zelf tuinkers als garnituur.
Ingrediënten
4 grote knollen aardpeer
2 tenen knoflook
2 kleine uien
50 gram boter
60 gram bloem
1 liter groentebouillon
flinke scheut slagroom
walnotenolie (optioneel)
Gehakte nootjes (optioneel)
Tuinkers (optioneel)
Bereidingswijze
- Schil de aardpeer, en snijd deze in blokjes van 1cm.
- Smelt de boter in de pan, en fruit daarin de aardpeer, ui en knoflook voor 3 minuten.
- Voeg de bloem toe.
- Blus het af met de bouillon
- Voeg de rest van de bouillon toe en breng het aan de kook.
- Laat het 15 minuten zachtjes doorkoken.
- Pureer de soep glad met een staafmixer.
- Voeg de slagroom toe en laat het heel even mee binden.
- Mocht de soep te dik zijn, voeg dan nog wat bouillon toe.
- Afgarneren met tuinkers, gehakte nootjes of wat walnotenolie



Geef een reactie