Aardappelpuree stokbrood is perfect als je nog een restje aardappelpuree over hebt. Normaal gesproken is aardappelpuree de volgende dag uitgedroogd en daardoor minder lekker, maar juist die droge substantie is juist geschikt voor dit recept. Ik vond dit recept in het boek Bread revolution van Dunxan Glendinning & Patrick Ryan.
Ingrediënten voor 2 stokbroden
- 150 gram aardappel
- 500 gram bakkersbloem
- 15 gram fijn zeezout
- 7 gram gedroogde gist
- 225 ml water, handwarm
- 4 theelepels olijfolie
Zo ga je te werk:
- Kook de aardappels gaar in zo’n 20 minuten in water met zout. Giet de aardappels af en knijp ze met een pureeknijper fijn. (Met een stamper gaat het natuurlijk ook.)
- Meng de bloem met het zout en de aardappelpuree in een kom en maak een kuiltje in het midden. Verkruimel de gist in het water en roer totdat deze is opgelost.
- Giet dan het gistwater en de olie in het kuiltje.
- Breng het deeg samen met de hand of met een spatel.
- Breng het deeg over naar een schone aanrecht.
- Kneed het deeg voor 10 minuten. (Ik zette hiervoor een wekker) Als het goed is het deeg veranderd en heeft het een zacht en soepele structuur.
- Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af met een vochtige doek en laat het 60-80 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is.
- Neem het deeg uit de kom en druk de lucht eruit.
- Vorm het deeg tot een gelijkmatig dikke rechthoek en rol het dan op tot een lange rol. Het neemt als het goed is een beetje de vorm aan van een 30 cm lange worst…
Begin in het midden met je handpalmen het deeg te rollen om het stokbrood langer te maken. Werk vanuit het midden naar de uiteinden tot het brood ongeveer 50 cm lang is. Let er wel op dat het stokbrood nog in de oven past!
- Leg de stokbroden op een licht met olie ingevette bakplaat en dek ze af met een vochtige doek.
- Laat ze nogmaals 50- 60 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 230 graden en zet een braadblik onderin (kom ik zo op terug).
- Bestuif elk stokbrood licht met bloem. Maak met een mes een aantal schuine inkepingen.
- Doe de broden in de oven en zorg voor stoom door ijsblokjes op ijskoud water in het braadblik te doen.
- Bak de stokbroden 35 minuten.
- Keer ze halverwege om, zodat ze gelijkmatig gaar worden.
Geef een reactie