Dit recept kreeg ik van een vriendin waarmee ik samen werkte in een klein cafe’tje boven de boekenwinkel in Bergen op Zoom. Zij bakte deze taart altijd, en nadat ik hem proefde was zo enthousiast dat ze me het recept gaf. Het oorspronkelijke recept is met een biscuit bodem, maar zelf vind ik een Bastogne lekkerder. Tijdens mijn verjaardagfeestje zette ik deze heerlijke taart op tafel, en het zou leuk zijn dat deze op meer verjaardagen word serveert. Want er gaat niets boven een zelfgebakken taart!
Ingrediënten (voor een 26 cm vorm – 14 personen)
- 4 eidooiers
- 1 pak Bastognekoeken
- 85 gram roomboter, gesmolten
- 5 limoenen, gewassen
- 1 blikje gecondenseerde melk
Zo maak je de taart
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet een ovenschaal in met boter, en bekleedt het daarna met bakpapier. Yvette van boven leerde me om he bakpapier eerst goed te kreukelen, zo past het veel beter in de vorm.
- Laat de boter smelten in een steelpannetje. Dit heet in vaktermen geklaarde boter.
- Maal in een keukenmachine de Bastogne koeken fijn. Doe verkruimelde koeken in een grote mengschaal en giet daar de geklaarde boter bij. Vermeng dit en schep het over in de bekleedde ovenschaal.
- Bak de bodem voor zo’n 10 minuten af in de oven, haal de bodem vervolgens uit de oven, en laat hem afkoelen. Houd de oven op 180 graden.
- In een andere schaal vermeng je de gecondenseerde melk de geraspte schil van 3 limoenen en het sap van alle vijf.
- Vermeng de eidooiers een voor een door het mengsel.
- Verdeel het mengsel over de afkoelde bodem. Doe dit op zo’n manier dat er zo 1,5 cm van de rand zichtbaar blijft.
- Bak de limoentaart in zo’n 15 minuten gaar.
Geef een reactie