Wat kan je allemaal in de tuin doen in de maand november? Genoeg, wees maar niet bang! Ondanks het in november vrij vochtig kan zijn en de natuur zich zich aan het klaarmaken is om naar binnen te keren, is er ook november ook nog genoeg te doen in de tuin. Tuinklusjes die zeker ook van waarde zijn voor weer een nieuw tuinseizoen.
Hieronder een overzicht met tuinwerkzaamheden in november.
Bloembedden en borders
- Opruimen en mulch aanbrengen: Knip dode en verdorde bloemen weg en breng een laag mulch of bladeren aan. Dit beschermt de bodem tegen vorst en verbetert de bodemstructuur.
- Bollen planten: November is de laatste kans om voorjaarsbollen zoals tulpen, krokussen, en narcissen te planten. Ze hebben de winter nodig om goed te bloeien in het voorjaar.
- Vaste planten snoeien: Knip vaste planten terug tot ongeveer 10 cm boven de grond. Laat echter siergrassen en planten met mooie zaadhoofden (zoals zonnehoed) staan, want deze zijn decoratief in de winter en bieden beschutting aan insecten.
Gazonverzorging
- Laatste maaibeurt: Maai het gras een laatste keer, maar op een hogere stand dan in de zomer. Een iets langere graslengte beschermt tegen kou.
- Bladeren verwijderen: Veeg bladeren van het gazon om mosvorming en verstikking te voorkomen. Verwijder dode bladeren en gebruik ze voor compost of als mulch op borders.
- Kalk en mest: In kalkarme bodems kun je wat kalk strooien om de pH-waarde te verhogen en mosvorming te voorkomen.
Moestuin voorbereiden
- Wintergroenten oogsten: Oogst de laatste wortels, pompoenen, boerenkool en spruitjes.
- Winterharde groenten planten: Veldsla, winterpostelein, en winteruien kunnen nog gezaaid worden. Plant knoflook en sjalotten voor een vroege start in het voorjaar.
- Compost en groenbemesters: Breng compost aan in bedden waar niet meer wordt geplant, en zaai groenbemesters zoals winterrogge om de bodem te verrijken.
Vorstbescherming voor planten
- Vorstgevoelige planten binnenhalen: Zet kuipplanten (zoals oleander en geraniums) in een koele, vorstvrije ruimte. Wikkel andere potplanten buiten in jute.
- Bescherming van jonge bomen en struiken: Wikkel de stam van jonge bomen in jute of speciale boomfolie om vorstscheuren te voorkomen.
- Denk aan rozen: Aanaarden (grond of mulch rond de voet van de roos leggen) helpt rozen tegen strenge vorst.
Vogels en insecten helpen
- Voer vogels bij: Leg je bewaarde zonnebloemen neer voor vogels, omdat voedsel schaarser wordt. Heb je geen zonnebloemen bewaard koop dan zonnebloempasta.
- Insectenhotel en plaats oorwurmpotten: Biedt schuilplekken voor overwinterende insecten zoals bijen en lieveheersbeestjes, deze insecten komen namelijk volgend jaar weer terug in je tuin en zijn enorm nuttig. Geen oorwurmpot, een terracottapot die je op z’n kop met wat stro erin in de boom hangt werkt ook!
- Tak- of bladhoop maken: Maak een hoek in de tuin met takken en bladeren als schuilplaats voor egels en andere kleine dieren.
Onderhoud
Pleeg onderhoud. Zelf heb ik het bord wat bij de ingang van de Gertrudes tuin in november er afgehaald zodat ik hem thuis weer kan voorzien van een laagje lak. In maart zal ik het bord terughangen bij het ingaan van een nieuw tuinseizoen. Daarnaast heb ik ter bescherming tegen roest al het tuingereedschap in de een laag met lijnolie gezet.
Zo zie je maar, genoeg te doen en dus hup die tuin in!
Het handgereedschap wat ik gebruik
- Een Cape Cod Wieder van De Wit; Heel handig, in een mum je onkruid weghalen.
- Een 3-tand cultivator van De Wit; voor het rul maken van je grond.
- Een schepje van De Wit; voor planten te verplaatsen.
- Een plantgraafje van De Wit;
- Een Aspergesteker van De Wit;
- Felco snoeischaar; dé snoeischaar die jaren mee gaar!
Geef een reactie