In tegenstelling met vorig jaar toen ik de tomatenoogst alleen maar kon gebruiken als garnering in sla, hangen er nu zoveel rode tomaten dat ik er zelfs soep van kon maken. Hoera! Want met tomaten uit eigen tuin is tomatensoep onvergelijkbaar met de tomaten verkrijgbaar uit de supermarkt, waar helaas haast geen smaak meer aan zit.
De tomaten uit eigen tuin, proeven exact zoals ik me de tomaten herinner vanuit mijn jeugd, waardoor deze soep nog lekkerder was.
Ingredienten
- 1 kg tomaten uit eigen tuin
- 2 uien, gepeld
- 2 teentjes knoflook, gepeld
- 1 liter water
- 1 kippenbouillon tablet
- ½ tl sambal of tabasco
- 1 dl slagroom
- Volle hand verse basilicum, fijngesneden
Zo maak je de soep
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Was de tomaten en halveer deze. Leg de tomaten op een bakblik, kneus de knoflook en stop deze tussen de tomaatjes.
- Rooster de tomaatjes voor 30 minuten.
- Snij de ui in halvemaantjes en fruit deze aan in wat olijfolie.
- Voeg de tomaat en knoflook toe aan ui en bak deze even mee. Even roeren natuurlijk tussen door.
- Heb je witte wijn in huis, blus dan daarmee het tomatenmengsel af, heb je dat niet, geen paniek voeg dan gewoon meteen het water toe en het bouillonblokje.
- Laat dit trekken voor een klein kwartiertje.
- Staaf met een staafmixer de soep glad.
- Breng op smaak met peper, zout en voeg iets wat van sambal of tabasco toe voor de extra diepgang.
- Klop met de hand of met een mixer de slagroom lobbig.
- Voeg de gesneden basilicum toe aan de slagroom.
- Voeg iets voor het opdienen een flinke lepel van de basilicumroom toe aan de soep.
- En? Lekker he?