Dit heerlijke gerecht is zo eenvoudig om te maken, dat je nooit meer hoeft om af te halen! Dat scheelt dus aanzienlijk in de portemonnee! Dit recept kreeg ik van iemand die vertelde dat haar schoonmoeder Surinaams was, en ik al lange tijd opzoek was naar een goed recept.
Dit gerecht word nog lekkerder als je het een dag van te voren maakt en een half uurtje voor het serveren van het vuur af haalt. De saus is dan meer gebonden, en de smaak proef je veel beter!
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 roti platen (toko)
- 4 kippenbouten
- 8 middel/kleine aardappelen
- 750 gram kousenband of sperziebonen
- 4 hardgekookte eieren
- 1 grote ui
- 3 tenen knoflook
- 1 Madame Jeanette
- Hindoestaanse massala
- 2 blokjes Kippenbouillon
- 1 klein blikje tomatenpuree
- klontje boter
- Zonnebloemolie
- Zout & peper
Hoe maak je het?
- Pel de ui en snipper deze in fijne blokjes.
- Pel de knoflook en hak deze fijn.
- Schil de aardappelen, halveer deze en was deze schoon.
- Doe in een ruime pan wat zonnebloemolie en fruit kort de ui en knoflook aan, voeg hier ongeveer een eetlepel massala aan toe.
- Haal het uienmengsel met een schuimspaan weer uit de pan in een schenen schaal. Gebruik hiervoor geen plastic bak, want geheid dat de massala zo afgeeft dat je de bak niet meer schoon krijgt.
- Snij de kippenpoten los van het dijbeen. Dit gaat eenvoudig als je met je vinger vooraf even opzoekt waar het scharnier zich bevind. Zo hoef je niet met je mes door het bot heen te snijden.
- Bak in dezelfde pan waar je net de ui in hebt gefruit de kip op hoog vuur aan met wat massala, peper en zout. De kip hoef je niet gaar te bakken, alleen het vlees laten dichtschroeien.
- Na dat er een krokant kostje is ontstaan op de kip, voeg je het uimengsel en de tomatenpuree toe aan de kip.
- Voeg nu de aardappelen, Madame Jeanette en bouillonblokjes toe aan de kip.
- Voeg nu zoveel water toe aan het geheel dat het water net het bovenste laagje raakt.
- Laat dit geheel minimaal zo’n 90 minuten heel zachtjes sudderen.
- Voeg naar eigen smaak eventueel nog wat massala toe.
- Snij de kousenband in stukjes van ongeveer 2 cm en blancheer deze beetgaar. Spoel deze koud af, zodat ze niet verder doorgaren.
- Pel de hardgekookte eieren en laat een klontje boter smelten in een koekenpan met een klein beetje massala. Bak hier de eieren in ongeveer 5 minuten op hoog vuur. Blijf de eieren draaien voor een krokante laaf. Belangrijk om hiervoor boter te gebruiken en geen olie, met olie plakt het ei namelijk vast aan de pan.
Smakelijk!
Marie-Jose zegt
De roti staat te pruttelen… Wordt het vanzelf iets minder ‘waterig’ of voeg je op het laatst nog een bindmiddel toe? Misschien niet nodig na 90 min…. Ben benieuwd!
Gertrude zegt
Ha Marie-Jose,
De trick om de roti wat dikker te laten worden is door het gerecht eigenlijk een dag van tevoren te maken. De kippenpootjes zorgen voor een soort natuurlijke gelei, wat bindend werkt. Maar.. wil je hem meteen opeten en is het gerecht te waterig, bind het dan met wat allesbinder. Ook opgelost! Succes!
Úrsula zegt
De roti geef je aan als een gekocht iets . Ik haal hier geen recept van roti uit . Roti is namelijk de plaat ( die jij hier aan geef als gekocht in de winkel )
Misleidende naam .
Roti maak je met gele split erwten oa
Rashna zegt
Ehm de roti kan niet pruttelen want de roti is de deegplaat… hier in de pan is gewoon de groenten waarmee je de roti eet.
femmy albers zegt
als de roti te waterig is dan ff een paar aardappels prakken dan word de roti vanzelf wat dikker en lekkerde
Larissa zegt
Dit is geen Roti! Dit zijn aardappelen, groente en kip in massala.
Roti is de plaat gemaakt met gele erwten en/of aardappelen.
Het is ook beter de aardappelen groenten, en vlees apart te maken, nu smaakt alles hetzelfde.
Sorry maar dit heeft niets te maken met een authentiek roti gerecht.
Steve Sardjoemissier zegt
Wat een o zinnige post. Mensen weten nog steeds niet wat roti is. Wat een schande! En idd zoals Larissa zegt maak de rest apart.