Het verhaal van hoe de liefde werd ingebrand
Alles begint bij een herinnering. Mijn eerste kennismaking met een plaatstalen koekenpan gaat terug naar het jaar 2002. Ik was toen 21 jaar, en werkte als derde jaar leerling-kok in het kleine Franse restaurantje La Grenouille, aan de Oosthaven in Gouda.
Het restaurant bestaat niet meer. De chef is inmiddels overleden en toen ik laatst langsliep was het restaurant omgebouwd naar een appartement. Het was weg, maar gelukkig heb ik nog de herinnering! In dat kleine Franse restaurantje heb ik namelijk voor het eerst in mijn leven achter de kachel gestaan, en met van die echte zware plaatstalen koekenpannen in de late avonduurtjes hertenfilet, eendenborsten, tournedos en wat al wel niet meer staan bakken.
Tweede kennismaking
Toen zo’n 2 jaar geleden mijn schoonmoeder, me haar nieuwe aanwinsten liet zien, was ik met stomheid geslagen. Ze had op Marktplaats voor een prikkie net zulke pannen aangeschaft die ik nog kende uit mijn tijd als leerling-kok.
Ondanks de goede herinnering die ik had van La Grenouille had ik er zelf nooit opgekomen dat je deze pannen ook gewoon thuis kon gebruiken. In mijn beleving hoorden ze thuis in een professionele keuken.
De naam bleef kleven
Mijn partner had van haar moeder (mijn schoonmoeder van hierboven) voor haar verjaardag, een ticket gekregen, voor een concert van haar favoriete artiest in Parijs. En omdat Parijs een goede aanleiding was mocht ik ook mee. Mijn schoonmoeder heeft een neus voor leukste plekjes. Zo leidde ze ons naar de meest fantastische en tevens oudste kookwinkel van Parijs E. Dehillerin.
En wat vond ik in de kelder van de winkel? Tientallen plaatstalen koekenpannen gestapeld van het merk de Buyer.
En zo kwam de de de plaatstalen koekenpan op mijn verlanglijstje terecht!
Mijn omelet zat vast
Afgelopen week bleef tijdens het bereiden van Foe Joeng Hay bleef de omelet vastplakken aan de pan. Dat was al de tweede pan die in korte tijd zijn antiaanbaklaag functie erbij neerlegde. Nu had ik nog maar één klein pannetje over waar niets in bleef aanplakken.
Die zelfde avond bekeek ik bij toeval in van mijn favoriete koopjes app, en wat zag ik daar staan met een mega korting van 65%: de Buyer pannen! Je snapt natuurlijk dat ik ze meteen kocht. En toen ik de volgende avond mijn aankoop vertelde aan mijn schoonmoeder gaf ze me dé tip waar eigenlijk deze blog overgaat. Vergeet niet om je plaatstalen koekenpannen in te branden!
Je plaatstalen pannen inbranden
Benodigdheden
- Zonnebloemolie
- Keukenrol
- Metalen vleestang
Stap 1
Boen voordat je gaat inbranden eerst je pan goed schoon. Sommige pannen zijn voorzien van een dunne laag bijenwas als bescherming, dat mag je er ook af poetsen.
Stap 2
Verwarm nu je pan op laag vuur. Giet er een dun laagje olie in. Bij voorkeur zonnebloemolie, maar met arachideolie gaat het ook prima. Smeer met de keukenpapier en een metalen vleestang de olie gelijkmatig uit. En herhaal dit uitsmeren totdat je het vuur uitdraait.
Stap 3
Als de olie gaat walmen is bijna het punt bereikt dat je het vuur uit kunt zetten. Wacht 1 minuut en nog net voor dat de rookmelder van zich laat horen zet je het vuur uit en laat je de pan afkoelen.
Stap 4
Na het afkoelen borstel je onder de hete kraan de pan zonder zeep schoon. Maak de pan droog en herhaal dit inbrandt proces voor 7 keer!
Geef een reactie