Zoeken op ingrediënt, kruid of recept

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Volbord

waar creativiteit het enige recept is

  • Gertrude kookt & Bregje bakt
  • Gov
  • Leegbord illustratief ontwerp
  • Uit Gertrude’s tuin
  • over Volbord
    • Samenwerken

Ons heden dagelijks brood

18 mei 2018 By Uit Bregje's keuken Reageer

Ons heden dagelijks brood

Voor brood bakken heb je ‘feeling’ nodig. Je moet als het ware aanvoelen wanneer het startersdeeg  zo goed is gevoed dat een goede gisting bijna onvermijdelijk is. Bregje had zo’n ervaring met deze grof meergranen desembrood.

Op de bovenstaande foto zie je een actief borrelt startersdeeg, welke helemaal klaar is om gebruikt te worden voor een brood. Je weet bijna al bij het zien van de goede en actieve gisting, dat er een mooi broodje zit aan te komen…

starter

Dag 1               22.00 ’s avonds

Haal 100 gram (gevoed) startersdeeg  uit de fles en voeg daar 50 gram roggemeel en 50 ml water aan toe.

– 75 gram grof meergranen meel
– 175 gram bloem
– 125 ml handwarm water
– 5 gram gist
– 5 gram suiker
– 5 gram zout
– 1 eetlepel olie

Dag 2               13.00 ’s middags
  1. Zo rond 13.00 ’s middags voeg je aan het zuurdesem de grove meergranenmeel en het bloem toe. Roer dit goed door elkaar.
  2. Voeg het gist bij het handwarme water, en wacht zo’n 10 minuten totdat je ziet dat de gist gaat werken.
  3. Voeg het gistmengsel, met het zout en de olijfolie bij de bloem en kneed dit machinaal of met de hand zo’n 10 minuten tot een soepel deeg wat niet meer plakt. Is het nog te plakkerig, voeg dan nog wat extra bloem toe.
  4. Laat dit zo’n twee uur rijzen totdat het deeg in volume is verdubbeld op een warme, tochtvrije plek.
Dag 2               15.00 ‘s middags
  1. Druk de lucht uit het deeg, en kneed het in vorm. Laat het deeg weer voor maximaal een uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  2. Verwarm intussen de oven (met pizzasteen) voor op 250 graden.
Dag 2              16.00 ‘s middags
  1. Laat wanneer je het brood in de oven schuift, de temperatuur zakken naar 210 graden.
  2. Bak het brood af in ongeveer 20 minuten.

Grof desembrood

Bon appetit!

Categorie: Brood, Gertrude kookt & Bregje bakt

Vorig bericht: « Pizza met tonijn
Volgend bericht: Yummy scrummy carrot cake »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Current Month

september, 2023

Categorieën

Uit Gertrude’s tuin

Gov

Gertrude kookt & Bregje bakt – Siciliaans

Gertrude kookt & Bregje bakt

Bregje bakt & Gertrude kookt

Auteursrechten

Overnemen van recepten voor niet-commerciële websites is toegestaan, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op onze weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met ons op te nemen. Foto’s en illustraties   mogen niet worden overgenomen!

© 2023 Volbord

X