
Vorige week zag ik op de tafel bij mijn schoonouders het gratis receptenboekje van de postcodeloterij liggen, ditmaal van Yotam Ottolenghi. Eerder verschenen in dezelfde reeks al de uitgaven van Jamie Oliver en Yvette van Boven. Hoewel ik al diverse kookboeken van hun in bezit heb leek mij zo’n kleine uitgave overbodig. Maar van Ottolenghi heb ik nog geen boek, vandaar mijn interesse. En daarnaast moet ik toegeven dat de laatste tijd zijn naam wel erg veel valt. Zo was hij oa te horen in de laatste uitzending van Mangiare! en was hij zelfs te gast bij Jinek afgelopen week.
Ottolenghi zou namelijk voor een verschuiving zorgen in de culinaire wereld. Door zijn joodse afkomst leert met name Nederlanders een de Arabische manier van koken, alleen dan op zijn Ottolenghi’s; met heel veel ingrediënten!
Ik vond dus in dat boekje een recept van courgettesoep. Hoewel ik de ingrediënten alleen heb doorgelezen, maakte ik gisteren naar aanleiding van dat boekje mijn versie van de courgettesoep. Alleen dan met een Franse slag, want daar liggen mijn (kook)roots…
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 courgettes
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 liter water
- 50 gram feta
- 2 DL slagroom
- Flinke scheut brandy
- 1 kippenbouillon
- 2 handjes doperwten (diepvries)
- Schil van een citroen

Bereidingswijze
- Verwarm de olie in een grote pan en fruit daarin
de ui en knoflook. - Zet het vuur iets hoger, en voeg de courgette
toe. - Laat de courgette iets bruinen, blus het dan af
met een flinke scheut brandy. - Laat de alcohol verdampen (1 minuut) en voeg het
water en het bouillonblokje toe, zet het vuur weer hoog en breng het geheel aan
de kook. - Laat de courgette voor ongeveer 7 minuten gaarkoken.
- Voeg de doperwten toe, en kook dit voor een
minuutje mee. - Zet het vuur uit, en staaf de soep met een
staafmixer helemaal glad. - Zet het vuur weer aan, en voeg een paar druppeltjes
peper en tabasco toe om wat meer diepgang in de soep te krijgen. - Voeg de room toe, en breng de soep aan de kook.
- Proef
of de soep op smaak is, voeg anders nog wat zout toe.
Wij aten de courgettesoep met paprika hummus en brood. Het was heerlijk wanen in Arabische sferen met een Frans tintje.

Geef een reactie