Zoeken op onderwerp, recept of tag

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Volbord

De overvolle verzameling van Gertrude

  • Grafische vormgeving & illustraties
  • Gertrude in de tuin
    • De Gertrudes Tuin
  • Gertrude kookt & Bregje bakt
  • Winkel
  • over

Blanke roux

30 april 2018 By Gertrude 2 Reacties

Onthoud alleen maar 50 gram boter en 60 gram bloem, en je hebt altijd een soepje in huis mocht je onverwachts eters krijgen of gewoon natuurlijk een dagje kook-inspiratieloos zijn.

En bij ons is het altijd wel zo dat wij altijd bloem en boter in huis hebben. Heb je nu geen groente voor in de soep kan je altijd met een kruid of specerij een soep maken. Denk aan mosterd of kerrie.

Blanke roux soep

Ik gebruik altijd voor een gebonden soep, maakt niet uit wat er verder in de soep gaat dit recept van roux om de soep te laten binden.

Ingrediënten

voor 1 liter soep

  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
Bereidingswijze:
  1. Laat de boter smelten in een pan met dikke bodem.
  2. Neem de pan van het vuur.
  3. Voeg de bloem toe en roer deze door de boter.
  4. Zet de pan terug op het vuur.
  5. Laat de roux onder voortdurend roeren zo’n twee minuutjes garen, zonder dat deze verkleurd.
  6. De roux is gaar als deze wit uitslaat, gaat glanzen en er zanderig uitziet.

In een van de eerste kooklessen op de koksschool maakte ik al vrij snel kennis met roux. We leerden niet alleen om blanke roux te maken, zoals het recept hierboven, maar ook bruine roux. Blanke roux gebruik je met name voor lichtgekleurde soepen en sauzen, ragoûts en salpicons. Terwijl je een bruine roux gebruikt voor donkere soepen en sauzen.

Een roux meng je altijd aan met een vloeistof dit kan zijn met melk (bechamelsaus), bouillon (soepen en sauzen) of met braadvocht. Het hangt van de hoeveel vocht af wat voor product je krijgt.  Voor soepen gebruik je veel vocht, en wanneer je weinig vocht toevoegt en er een dikke saus is overgebleven spreek je officieel volgens mijn Franse lesboek heb je een ragout.

Succes! Gertrude

Vragen hierover, stel ze gerust!

Categorie: Gertrude kookt & Bregje bakt, Sauzen, dressings & marinades, Soepen

Vorig bericht: « Verjaardagspannenkoeken
Volgend bericht: As-per-ge-soep »

Lees Interacties

Huidproblemen?


Reacties

  1. Jolanda Zwaan zegt

    1 maart 2024 om 16:17

    Dag! Is het de bedoeling om voor 2 liter soep de roux te vermenigvuldigen naar 100 gr. boter en 120 gr. bloem.
    Mvrgr Jolanda Zwaan

    Beantwoorden
    • Anoniem zegt

      3 mei 2025 om 17:14

      Ja

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Categorieën

  • E-mail
  • Instagram
  • Substack

Wekelijkse tuinupdate

Tags

Alchemie Brood De Arabische keuken De Franse keuken De Italiaanse keuken De Mexicaanse keuken De Oosterse keuken De tuin op tafel Kerst Koken met de Ecostoof Krachtkaart Mattemburgh Medicijnwiel Pizza Sinterklaas Spiritualiteit Vegetarisch Verjaardag Wereldgerechten

december

No Events

Volbord =

 

Bregje bakt & Gertrude kookt


 

 

Auteursrechten

Overnemen van recepten voor niet-commerciële websites is toegestaan, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op onze weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met mij op te nemen. Foto’s en illustraties   mogen niet worden overgenomen!

Footer

Contact

Gertrude@volbord.nl
06-13618247
KVK: 56220847

Ontvang wekelijks een tuinupdate

© 2025 Volbord | Site by Volbord

X
Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technologieën om jouw ervaring op onze website te verbeteren, advertenties te personaliseren en analyses uit te voeren. Door onze website te blijven gebruiken, stem je in met het gebruik van cookies.