
Een poosje geleden zaten wij een paar dagen in Stavoren. Daar zit ik altijd oude Seasons en andere tijdschriften door te bladeren. Nu vond ik het kookboek van c1000 tussen een stapel kooktijdschriften. En zowaar, ik vond daar wat kook- en bakinspiratie om thuis aan de slag te gaan! Zie hier het resultaat…

Voorbereidingstijd: ca 20 minuten + 40 minuten in de oven
Ingrediënten voor 12 plakken cake
- 3 eetlepels paneermeel
- 55 gram amandelschaafsel
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram fijne kristalsuiker
- 8 gram vanillesuiker
- 1 ei
- 250 ml melk
- 75 gram boter
- Poedersuiker (strooibus)
- Tulbandvorm, ingevet
- Een paar druppels Disanotto (optioneel)

Voorbereiden
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Bestrooi de ingevette tulbandvorm met paneermeel en schud het overtollige paneermeel uit de vorm.
- Rooster in een pan zonder vet de amandelschaafsel goudbruin. Blijf in de buurt van de pan, want de amandelen kunnen snel aanbranden.
- Zeef boven een ruime kom het bakmeel met de suiker, vanillesuiker en ½ theelepel zout. Meng de afgekoelde amandelen. Maak in het midden een kuiltje.
- Smelt in een steelpanntje de boter . Roer in een maatbeker het ei meteen vork los. Roer de melk en de gesmolten boter erdoor. Schenk het eimengsel in het kuiltje van het meelmengsel en meng alles met een vork tot een licht klonterig beslag. Stop met roeren zodra er geen meel meer zichtbaar is.
- Schep het beslag in de tulbandvorm. Zet de vorm op het rooster in het midden van de oven en bak de tulband in ca. 40 minuten goudbruin en gaar. Steek een houten prikker in het midden van de tulband. Komt deze weer droog uit het gebak, dan is de tulband gaar.
- Zet de tulband op een rooster en laat de tulband20 minuten afkoelen. Verwijder de vorm en laat de tulband verder afkoelen.
- Zet de tulband op een mooie schaal. Strooi royaal suiker over de tulband.
