Zoeken op onderwerp, recept of tag

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Volbord

De overvolle verzameling van Gertrude

  • Grafische vormgeving & illustraties
  • Gertrude in de tuin
    • De Gertrudes Tuin
  • Gertrude kookt & Bregje bakt
  • Winkel
  • over

Tomaten inmaken op Italiaanse wijze

29 augustus 2025 By Gertrude Reageer

Wat een tomaten top jaar was het! Ik had zoveel tomaten dat ik besloot ze te gaan inmaken. En hierbij deel ik het traditionele recept van het inmaken van tomaten, zoals het op het platteland van Italie nog steeds gedaan wordt om de zomer te bewaren voor de winter.

Benodigdheden

  • Rijpe, stevige tomaten (Roma of San Marzano zijn ideaal)
  • Zout
  • Verse basilicum
  • Glazen inmaakpotten met schroefdeksel of weckpotten
  • Grote pan om potten in te steriliseren
  • Vergiet, pollepel, trechter

Bereidingswijze

1. Tomaten

  1. Was de tomaten goed.
  2. Snijd een kruisje in de onderkant.
  3. Dompel ze kort (30–60 sec) in kokend water en leg ze daarna direct in ijskoud water.
  4. Trek het vel eraf. Dit heet ontvellen of pliceren.

2. Keuze: heel of passata

  • Hele tomaten inmaken: snijd ze doormidden of laat ze heel.
  • Passata (tomatensausbasis): snijd ze in stukken, kook ze kort (10 min), en draai ze door een passeerzeef om pitjes en velletjes te verwijderen.

3. Potten vullen

  1. Steriliseer de potten en deksels (10 min koken in water).
  2. Vul de potten met de tomaten of passata.
  3. Voeg eventueel per pot een blaadje basilicum en een snufje zout toe.
  4. Druk goed aan zodat er zo min mogelijk lucht in blijft.
  5. Vul tot ±2 cm onder de rand.

4. Afsluiten & inmaken

  1. Schroef de deksels goed vast.
  2. Zet de potten rechtop in een grote pan, vul de pan met water tot de potten volledig onderstaan.
  3. Breng aan de kook en laat 40–60 min zachtjes koken (afhankelijk van de grootte van de pot).
  4. Laat de potten in het water afkoelen.

5. Bewaren

  • Controleer of de deksels vacuüm zijn getrokken (ze mogen niet meer ‘klikken’).
  • Bewaar de potten op een koele, donkere plek.
  • Goed ingemaakte tomaten blijven minstens 1 jaar goed.

Categorie: Beltane (zomer), De tuin op tafel, Gertrude in de tuin, Gertrude kookt & Bregje bakt, Sauzen, dressings & marinades, Seizoenen Tags: De Italiaanse keuken, De tuin op tafel

Vorig bericht: « Theunisbloem; Lichtdrager van de nacht
Volgend bericht: Oma’s appelkruimeldief »

Lees Interacties

Huidproblemen?


Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Categorieën

  • E-mail
  • Instagram
  • Substack

Wekelijkse tuinupdate

Tags

Alchemie Brood De Arabische keuken De Franse keuken De Italiaanse keuken De Mexicaanse keuken De Oosterse keuken De tuin op tafel Kerst Koken met de Ecostoof Krachtkaart Mattemburgh Medicijnwiel Pizza Sinterklaas Spiritualiteit Vegetarisch Verjaardag Wereldgerechten

december

No Events

Volbord =

 

Bregje bakt & Gertrude kookt


 

 

Auteursrechten

Overnemen van recepten voor niet-commerciële websites is toegestaan, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op onze weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met mij op te nemen. Foto’s en illustraties   mogen niet worden overgenomen!

Footer

Contact

Gertrude@volbord.nl
06-13618247
KVK: 56220847

Ontvang wekelijks een tuinupdate

© 2025 Volbord | Site by Volbord

X
Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technologieën om jouw ervaring op onze website te verbeteren, advertenties te personaliseren en analyses uit te voeren. Door onze website te blijven gebruiken, stem je in met het gebruik van cookies.