Superlekker, redelijk eenvoudig te bereiden en voor de groeners: 100% vega!
Als het je lukt om zo’n 20 minuten in de buurt van de pan te blijven, en je aandacht enigszins bij het gepruttel te houden, kan er eigenlijk niets misgaan. Loop je wél weg, of raak je tijdens het koken van dit gerecht verzeild in een Whatsapp gesprek, dan heb je grote kans op een aangekoekte risotto. Bij risotto zit het aankoek gevaar namelijk in een klein hoekje. En geloof me ook als je een pan met dikke bodem gebruikt…
Bekijk het gewoon anders; zie het maken van risotto gewoon als een mindfullness oefening. Niet dat ik zelf altijd een ster in ben, maar toch…
Het leuke van risotto-rijst is dat zodanig fungeert als basis, dat je er echt alle kanten mee op kan. Zo maakte ik eerder een zomer risotto variant van courgette en limoen en deel ik nu mijn winterse variant met pompoen en eekhoorntjesbrood. Maar risotto met spinazie, stilton en een portobello is ook echt gruwelijk lekker!
Oh..! En maak ook eens zelf pesto ! In veel gevallen is dit een heerlijk aanvulling bij een risotto!
Ingrediënten voor 3 personen
- 200 gram flespompoen, gehalveerd en geschild en in blokjes gesneden.
- 1 ui, gepeld en gesnipperd
- 40 gram boter
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 takje peterselie
- 15 gram gedroogde eekhoorntjesbrood
- 7,5 DL water
- 1/2 groentebouillon tablet
- Flinke scheut witte wijn
- 3 plakjes zachte geitenkaas
- 200 gram gemengde pasta paddenstoelenmix
- 250 gram risotto
- Parmezaan, om erover te raspen
Maak zo de risotto
Een uur van tevoren – Laat het eekhoorntjesbrood voor een uurtje wellen in lauw water. Haal erna het eekhoorntjesbrood uit het water en knijp ze uit, en gebruik dit als bouillon!
- Breng de bouillon (het welwater van het eekhoorntjesbrood + een halve kippenbouillontablet) aan de kook.
- Laat in een pan met dikke bodem de boter en de olie smelten, en fruit hierin de ui met de risotto, eekhoorntjesbrood en de pompoen. Voeg peper en zout naar smaak en houd alles voor 5 minuten afgedekt op het vuur.
- Giet de wijn bij de bij het verdampen.
- Doe er een soeplepel bouillon bij en roer tot die is opgenomen. Ga op die manier soeplepel voor soeplepel door totdat de rijst beetgaar is. Dat duurt zo’n 18-20 minuten. Check of de pompoen blokjes ook gaar zijn!
- Bak (sauteer) ondertussen in een bakpan met hete olie de paddenstoelenmix totdat ze lekker bruinen. Peper en zout toevoegen voor wat extra smaak.
- Voeg tot slot de geitenkaas en de Parmezaan toe en dien hem op.
Geef een reactie