Een pitabroodje is een plat broodje met een zachte kost, en is een van de oudste soorten brood omdat je geen pan nodig hebt om hem te bakken. Daarnaast is het ook een handig broodje, je kan ze namelijk insnijden zodat er een soort zakje ontstaat, en hem vullen met van alles en nog wat. En dat biedt natuurlijk eindeloze mogelijkheden! Zoals het broodje wat ik maakte gevuld met rodekool en shoarma! Heerlijk!
Het originele recept van deze pita broodjes zijn afkomstig van de Engelse Hugh Fearnley-Whittingstall. Ik heb zelf het originele recept enigszins aangepast en het water vervangen door yoghurt met een theelepel bakpoeder.
Ingrediënten voor de pita buikjes
- 500 gram bloem + wat extra voor het vormen van de pita’s
- 1,5 – 2 theelepels zout
- 1 theelepel droge gist
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 theelepel bakpoeder
- 325 ml yoghurt
Ingrediënten voor de vulling
- 300 gram rode kool, ragfijn gesneden
- 500 gram shoarmavlees
- 2 wortels, geschild en geraspt
- ½ blikje ananas, klein gesneden
- 100 ml mayonaise
- 200 ml yoghurt
- Sap van een halve citroen
- Peper en zout
Zo maak je de pita’s
- Verwarm de oven voor op 220 graden met de magische ovensteen.
- Vet een grote mengschaal in met wat olie.
- Vermeng alle ingrediënten. Zelf gebruikte ik een keukenmachine, maar het kan ook met de hand. Maak dan je handen nat, want het deeg is vrij plakkerig.
- Doe het deeg over in de ingevette mengschaal en dek het af met een schone theedoek. Laat dit voor zeker een uur rijzen op een tochtvrije warme plaats.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
- Prik met je vingers in het deeg zodat het deeg weer inzakt. Verdeel het deeg in 10-12 bolletjes. Rol de bolletjes uit tot pita’s met een dikte van 5 millimeter. Leg de pita’s op de bakplaat en laat 15 minuten rijzen.
- Bak de pita’s gaar in 8-10 minuten.
- Vouw de pita’s in een theedoek en laat ze zo afkoelen. Door de stoom worden de broodjes zacht.
Geef een reactie