Mr Igel vindt in een hoek van zijn keukenkastje een onbeduidend ding… “Wat is dit nu toch”? denkt Mr Igel terwijl hij een smal maar lang bruin ding tevoorschijn haalt uit de donkere hoek. Hij snuffelt er eens aan en friemelt met zijn vingers aan de.. ja… boon? Mr Igel besluit om de kwestie aan zijn vrienden voor te leggen, maar niemand weet meer. Hij klopt tenslotte aan bij het holletje van Margriet Muis en zij voelt met haar snorharen aan het vreemde ding. “Piep, dat ruikt lekker zeg”. Ook Mr Igel wil graag ruiken maar per ongeluk valt de vreemde bruine boon op de grond en rollen er honderden zwarte pitjes uit de opengespleten boon… “Oh wat ruiken die pitjes lekker”! Vlugt haalt Margriet Muis haar stoffer en blik en veegt voorzichtig alle zwarte dingetjes bij elkaar. “Ik heb een idee” piept ze. Margriet Muis steekt haar fornuis aan en gaat aan de slag. Ze roert, proeft en laat een zacht mengsel zachtjes pruttelen maar Mr Igel kan zich niet meer beheersen…
Ingrediënten voor 4 bakjes vla
- 1 Liter volle melk
- 1 vanillestokje
- 1 ei
- 40 gram maïzena
- 75 gram suiker
Bereidingswijze
- Giet de melk in een ruime pan.
- Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap de zaadjes eruit.
- Breng de melk heel langzaam aan de kook met het merg en het opengesneden stokje.
- Kluts in een ruime (hittebestendige) kom het ei los met de maïzena en de suiker.
- Giet, zodra de melk kookt, de melk bij het eimengsel terwijl je goed roert met een garde.
- Giet het geheel terug in de pan en breng het weer zachtjes en al roerend aan de kook.
- Laat de vla enkele minuten zacht doorkoken en indikken.
- Laat de vla afkoelen.
Hergebruik vanille-peulen
Gooi je gebruikte vanille peulen niet weg, maar hergebruik ze in bijvoorbeeld een vanille-extract!
Geef een reactie