Zoeken op onderwerp, recept of tag

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Volbord

De overvolle verzameling van Gertrude

  • Grafische vormgeving & illustraties
  • Gertrude in de tuin
    • De Gertrudes Tuin
  • Gertrude kookt & Bregje bakt
  • Winkel
  • over

Échte Franse uiensoep

17 maart 2019 By Gertrude 2 Reacties

Franse uiensoep

Het enige wat je nodig hebt voor het maken voor echte Franse uiensoep is een flinke dosis geduld. De manier om die typische uiensoep smaak te verkrijgen is door de uien wel bijna een uur te sudderen in olie en boter. En na dit sudder uur mogen de uien de smaak af geven voor nog een uur in de bouillon. Houd dus rekening met een totale bereidingstijd van ongeveer 2.5 uur. Maar… dan heb je ook wat; échte Franse uiensoep!

De zelfinvulbare weekplanner

Nog een ding: Omdat de uien lang moet sudderen voor de juiste smaak, is een pan met een dikke bodem raadzaam. Doe je dit niet, heb je kans op het aanbranden van je uien. En deze verbrandingssmaak is onherstelbaar…

Ingrediënten voor 6 personen
  • 1.5 kg uien, gepeld en in halveringen gesneden
  • 1 eetlepel boter
  • 30 gram boter
  • 15 gram olie
  • 1 theelepel suiker
  • 30 gram bloem
  • 2 Liter water
  • 1 kippenbouillontablet
  • 120 ml brandy (ik gebruik Noilly Prat)
  • Peper en zout
  • Scheutje Cognac
  • 6 witte boterhammen
  • 200 gram Gruyere kaas
  • Oregano, voor garnering
Bereidingswijze
  1. Doe de boter en de olie in de pan, laat dit
    smelten en laat met de deksel erop de uien voor ongeveer 15 minuten zachtjes
    fruiten. Je zorgt er op deze manier voor dat er als het ware een dun vetlaagje
    om de ui heen komt, die hulp saam zal zijn bij het vervolg.
  2. Haal het deksel van de pan, voeg een snuf zout
    en de suiker toe. Verhoog het vuur iets en laat onder toeziend oog het geheel
    voor zo’n 40 minuten sudderen. Totdat de uien gelijkmatig en diep goudbruin
    zijn geworden.
  3. Bestrooi de uien met de bloem.
  4. Roer het water door het uienmengsel, voeg het bouillontablet
    en de brandy toe en laat dit geheel wederom 40 minuten zachtjes stoven.
  5. Breng de soep op smaak met peper en zout.
  6. Zet de gril aan.
  7. Steek met een ronde steker de boterhammen uit,
    en beleg deze met de kaas.
  8. Laat in de grill voor 5 minuten de kaas smelten
    en het brood toast worden.
  9. Doe een schetje cognac in de soepkommen, en
    schep de soep in.
  10. Tot
    slot leg je het kaastoastje in de soep en garneer je dit af met wat oregano.

Categorie: Gertrude kookt & Bregje bakt, Lughnasadh (herfst), Soepen

Vorig bericht: « Paprika salami Pizza
Volgend bericht: Vanille vla »

Lees Interacties

Huidproblemen?


Reacties

  1. Jacqueline Thijssen zegt

    5 augustus 2023 om 16:33

    Heel veel werk.
    Maak geregeld uiensoep, ook vaker Frankrijk gegeten.
    Maar zou dit recept zeker niet weer maken

    Beantwoorden
    • Anoniem zegt

      23 oktober 2024 om 21:18

      Wat is uw recept dan?

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Categorieën

  • E-mail
  • Instagram
  • Substack

Wekelijkse tuinupdate

Tags

Alchemie Brood De Arabische keuken De Franse keuken De Italiaanse keuken De Mexicaanse keuken De Oosterse keuken De tuin op tafel Kerst Koken met de Ecostoof Krachtkaart Mattemburgh Medicijnwiel Pizza Sinterklaas Spiritualiteit Vegetarisch Verjaardag Wereldgerechten

december

No Events

Volbord =

 

Bregje bakt & Gertrude kookt


 

 

Auteursrechten

Overnemen van recepten voor niet-commerciële websites is toegestaan, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op onze weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met mij op te nemen. Foto’s en illustraties   mogen niet worden overgenomen!

Footer

Contact

Gertrude@volbord.nl
06-13618247
KVK: 56220847

Ontvang wekelijks een tuinupdate

© 2025 Volbord | Site by Volbord

X
Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technologieën om jouw ervaring op onze website te verbeteren, advertenties te personaliseren en analyses uit te voeren. Door onze website te blijven gebruiken, stem je in met het gebruik van cookies.