Het enige wat je nodig hebt voor het maken voor echte Franse uiensoep is een flinke dosis geduld. De manier om die typische uiensoep smaak te verkrijgen is door de uien wel bijna een uur te sudderen in olie en boter. En na dit sudder uur mogen de uien de smaak af geven voor nog een uur in de bouillon. Houd dus rekening met een totale bereidingstijd van ongeveer 2.5 uur. Maar… dan heb je ook wat; échte Franse uiensoep!
Nog een ding: Omdat de uien lang moet sudderen voor de juiste smaak, is een pan met een dikke bodem raadzaam. Doe je dit niet, heb je kans op het aanbranden van je uien. En deze verbrandingssmaak is onherstelbaar…
Ingrediënten voor 6 personen
- 1.5 kg uien, gepeld en in halveringen gesneden
- 1 eetlepel boter
- 30 gram boter
- 15 gram olie
- 1 theelepel suiker
- 30 gram bloem
- 2 Liter water
- 1 kippenbouillontablet
- 120 ml brandy (ik gebruik Noilly Prat)
- Peper en zout
- Scheutje Cognac
- 6 witte boterhammen
- 200 gram Gruyere kaas
- Oregano, voor garnering
Bereidingswijze
- Doe de boter en de olie in de pan, laat dit smelten en laat met de deksel erop de uien voor ongeveer 15 minuten zachtjes fruiten. Je zorgt er op deze manier voor dat er als het ware een dun vetlaagje om de ui heen komt, die hulp saam zal zijn bij het vervolg.
- Haal het deksel van de pan, voeg een snuf zout en de suiker toe. Verhoog het vuur iets en laat onder toeziend oog het geheel voor zo’n 40 minuten sudderen. Totdat de uien gelijkmatig en diep goudbruin zijn geworden.
- Bestrooi de uien met de bloem.
- Roer het water door het uienmengsel, voeg het bouillontablet en de brandy toe en laat dit geheel wederom 40 minuten zachtjes stoven.
- Breng de soep op smaak met peper en zout.
- Zet de gril aan.
- Steek met een ronde steker de boterhammen uit, en beleg deze met de kaas.
- Laat in de grill voor 5 minuten de kaas smelten en het brood toast worden.
- Doe een schetje cognac in de soepkommen, en schep de soep in.
- Tot slot leg je het kaastoastje in de soep en garneer je dit af met wat oregano.
Jacqueline Thijssen zegt
Heel veel werk.
Maak geregeld uiensoep, ook vaker Frankrijk gegeten.
Maar zou dit recept zeker niet weer maken
Anoniem zegt
Wat is uw recept dan?