Mr Igel stopt met spelen op de toverfluit en nadat de laatste toon weggestorven is, valt het tapijt als een baksteen naar beneden. De betovering is verbroken… Nog beduusd van het abrupte einde, ziet Mr Igel dat alles weer normaal is. Zijn keukentje is nog even rommelig en het deurtje van zijn oven hangt nog steeds scheef. “Dat is toch jammer, alles leek zoveel mooier, kleurrijker en heerlijker op mijn tapijt” zucht Mr Igel. Maar de ontnuchtering duurt maar even omdat er op een plank in de voorraadkast iets rammelt. “Zouden de neefjes en nichtjes van Margriet Muis soms bezig zijn met stiekem snoepen”? Maar zodra Mr Igel zijn voorraadkast opent, ziet hij geen muizen elftal maar een wiebelende glazen pot vol met kikkererwten. “Wat krijgen we nu” knippert Mr Igel met zijn ogen. In de pot dansen en springen de erwten alle kanten op en opeens vliegt het deksel eraf… Oh nee!
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg kikkererwten (gedroogd, niet uit blik!)
- 2 rode uien
- 5 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 bosje platte peterselie
- 1 bosje koriander
- 1 groene peper, zaadlijsten verwijderd, grof gesneden
- 3 eetlepels kurkuma
- 3 eetlepels komijnpoeder
- 2 eetlepels korianderzaad
- 1 ½ theelepel bakpoeder
- Neutrale olie om te frituren
Bereidingswijze
- Laat de kikkererwten voor twee dagen in ruim water weken in de koelkast.
- Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef.
- Pureer de kikkererwten in een foodprocessor of met een krachtige staafmixer met alle ingrediënten (behalve de olie) tot een pasta.
- Proef of de falafel goed op smaak is.
- Verhit de olie in een frituurpan of wok tot 180 graden. Test met een stukje brood te temperatuur; als het brood binnen 10 seconde bruin kleurt, is de olie op temperatuur.
- Vorm met twee natte lepels bolletjes van de kikkererwt pasta en frituur ze met 4-5 tegelijk goudbruin en knapperig.
Bregje serveerde deze falafel met pitabroodjes , knoflooksaus een rode koolsalade!
PS. Word je minder enthousiast van de frituurpan, bak dan de falafel in de oven 25 minuten op 190 graden. De falafel wordt hierdoor wel ietsje minder knapperig.
Geef een reactie