Eigenlijk maak ik gebonden groenten soep altijd volgens een vaste methode. Na het fruiten van een uitje in de boter, voeg ik de desbetreffende groente toe (in dit geval paprika) gevolgd door de bloem (roux). Dit laat ik garen. Heb ik witte wijn in huis, blus ik het hiermee af. Roer even en voeg water en een bouillontablet toe zodat de soep wordt. Goed, nu heb ik de bereidingswijze al bijna helemaal verklapt, maar zo kunt u wel van ineens heel veel groenten soep maken! Ik leerde deze manier van soep maken toen ik in opleiding was tot zelfstandig werkend kok, en voor mij was het net zo’n ‘aha’ moment als toen ik leerde lezen.
Voorbeelden groenten die hiervoor geschikt zijn:
wortel, venkel, champignon, courgette en asperge!
Ingrediënten
- 4 paprika’s, gewassen en gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 25 gram boter
- 30 gram bloem
- 1 blokje kippenbouillon
- 3 takjes maggi (optioneel)
- 4 DL water
- 1,5 DL slagroom
- Mespuntje sambal
Zo maak je de paprika soep
- Doe de ui in een pan en fruit deze totdat deze glazig is.
- Voeg de (in blokjes) gesneden paprika toe, en fruit deze even mee.
- Voeg de bloem toe, roer totdat deze is opgenomen draai het vuur laag en laat het bloem voor 3 minuutjes even langzaam garen (dit voorkomt klontjes).
- Blus het af met wijn, heb je geen wijn in huis doe je een plens water erbij en roer je net zo lang tot het begint te binden. Dit herhaal je totdat er een gladde gebonden soep is ontstaan.
- Voeg het kippenbouillon tablet toe en de maggi-takjes.
- Laat de soep voor 20 minuutjes langzaam koken, voeg er indien nodig nog wat extra water aan toe.
- Staaf met een staafmixer de soep glad.
- Voeg de slagroom toe en laat de soep tegen de kook aan komen.
- Breng de soep op smaak met peper, zout en de sambal.
- Easy it is!
Geef een reactie