Bechamelsaus is een bekende basissaus waar ontzettend veel varianten op bestaan. Dit basisrecept is te gebruiken voor gegratineerde gerechten, soufflés en vullingen.
Zoals bijvoorbeeld bechamelsaus met champignons voor bij een pasta, kalfsoester of gepocheerde eieren. Of bechamelsaus met peterselie en citroensap voor bij een visgerecht.
Onderstaande gerechten zijn gemaakt op basis van een bechamelsaus:
- Witlofschotel met bechamelsaus
- Lasagne alla bolognese
- Lonely Macceroni
Ingrediënten
Bereidingstijd: 25 minuten
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml melk
- Peper en zout
- Mespuntje nootmuskaat
Bereidingswijze
- Smelt de boter in een pannetje op niet al te hoog vuur.
- Als het gesmolten is roer je de bloem erdoor.
- Giet er alle melk bij en breng alles alles al roerend aan de kook.
- Voeg zout naar smaak toe, zet het vuur laag en laat de saus afgedekt minstens 20 minuten pruttelen; roer af en toe.
- De saus mag niet meer naar bloem smaken. Haal de pan van het vuur, proef, voeg zo meer zout toe en breng de saus met peper en/of nootmuskaat op smaak.
- Verdun de saus zo nodig met wat melk. Als hij te dun is, kunt u de pan weer op het vuur zetten en een klontje van gelijke delen boter en bloem toevoegen.
Geef een reactie